Infraestructures i serveis

Municipal

L'abocador de residus de les Garrigues s'ampliarà per quatre anys

La instal·lació està saturada i la Generalitat en pagaria l'ampliació, fins que es pugui portar la brossa al Pla d'Urgell

El reciclatge ha d'augmentar un 20%

El Consell Comarcal de les Garrigues espera aconseguir, aquesta setmana, el finançament necessari per ampliar l'abocador de residus urbans comarcal. La infraestructura està saturada des de l'estiu passat, i s'ha arribat a un acord per una solució transitòria, en espera que es construeixi una planta de separació de residus al Pla d'Urgell.

La Generalitat vol centralitzar les plantes de tractament, i fa uns mesos ja va plantejar portar les deixalles de les Garrigues a la planta de Castellnou de Seana. Pel camí, quedava descartat fer un nou abocador a les Garrigues, que costava 4 milions d'euros amb una vida útil de 50 anys. El cost de transport al Pla d'Urgell encaria, però, la factura de les 5.000 tones de brossa que va generar les Garrigues l'any passat. A més, el cost per municipi ha passat de 17 euros/tona del 2016, a 31 euros/tona d'aquest any.

Antoni Villas, president del Consell Comarcal, explica: “La condició per anar al Pla d'Urgell era que fos econòmicament assumible.” Finalment, s'ha arribat a un acord amb l'Agència Catalana de Residus (ACR), que aportarà els 800.000 euros del milió que costa ampliar l'actual abocador. S'espera que l'acord es tanqui definitivament amb la visita a la comarca, aquest divendres, del conseller de Territori. Els terrenys per a l'ampliació s'han expropiat fa un mes i es preveu posar a licitació les obres aquesta primavera.

La construcció d'un nou vas a l'actual abocador és una mesura transitòria, prevista per quatre anys. “El compromís és mancomunar el servei amb el Pla d'Urgell. Quan tinguin enllestida la planta de separació, automàticament hi portarem la brossa”, assegura Villas. La nova instal·lació del Pla d'Urgell té un cost de 3,5 milions, que assumirà l'Agència Catalana de Residus.

L'índex de reciclatge de les Garrigues és força baix, sobre el 30% del total de deixalles. La normativa europea exigeix que, el 2020, sigui com a mínim del 50%. “Hi hem d'arribar. Comptem a poder assolir fins al 75% de reciclatge”, assegura Villas. No assolir-ho significa, a banda dels efectes mediambientals, una penalització econòmica de 30 euros per cada tona.

El sistema porta a porta serà voluntari

El Consell de les Garrigues descarta imposar la recollida porta a porta als municipis: “En grans poblacions, et cal un vigilant que ho controli. És més fàcil a poblacions petites, on pots dir als veïns que portin la brossa separada a una illa que sols obrirà unes hores”, diu Villas. I hi afegeix: “Hem proposat un sistema de torns, però és voluntat dels pobles decidir si l'implanten. Si ho fan, pagaran menys per la brossa.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona