Infraestructures i serveis

municipal

el preu de l'aigua

El preu de l'aigua a Lleida ha pujat del 246% els darrers 13 anys

El grup del Comú a la Paeria presenta un informe en què detalla que la quota fixa s'ha disparat des del 2012, quan es va renovar la concessió

Assegura que darrere del cost hi ha inversions a la xarxa i millores en el servei

El preu de l'aigua de Lleida ha augmentat del 246% els darrers tretze anys, és a dir, que s'ha multiplicat tres vegades i mitja. Així, una família o un usuari pagava al 2004 una mitjana de 8,5 euros per l'aigua consumida durant dos mesos, mentre que ara aquesta facturació puja a 30 euros per rebut. A més, al marge de la tarifa municipal, cal sumar al rebut el cànon de l'aigua de la Generalitat.

Aquestes dades les va fer públiques ahir l'agrupació d'electors del Comú de Lleida. Coincidint amb el Dia Mundial de l'Aigua, aquesta formació ha elaborat un informe sobre l'evolució del preu de l'aigua i n'extreu conclusions com que el preu es dispara a partir de 2012, any en què es renova el contracte amb la concessionària Aigües de Lleida. Així, set anys abans que acabés el contracte es prorroga amb la mateixa empresa fins al 2037 i modificant el sistema de retribució i les tarifes amb dues repercussions, segons l'informe del Comú: D'una banda, el fort increment de la quota fixa, garantint així els ingressos de l'empresa davant l'estancament demogràfic i el descens de consum. Aquesta part fixa del rebut ha crescut del 217% en tres anys, de 2011 a 2014, segons els càlculs del grup municipal. De l'altra, que els successius increments de tarifes no estan obligats a debatre's en el ple i s'aproven via decret, fet que facilita que molts vegades ho coneguin els usuaris.

Un altre factor que ha motivat aquest important augment del preu de l'aigua de Lleida és la repercussió de les obres de la nova portada d'aigua a Lleida i a una vintena més de poblacions del Segrià i la Noguera, projecte que, a més, inclou la construcció d'un nou dipòsit per a la ciutat. Aquest projecte, que ha costat prop de 70 milions d'euros, està finançat al 40% pels ajuntaments, mitjançant el rebut de l'aigua.

Laura Bergés, membre del Comú, va afirmar que “el model de gestió privatitzat afavoreix l'empresa i fa que ara mateix Lleida sigui la novena ciutat de l'Estat espanyol amb l'aigua més cara”. L'agrupació també critica que s'hagi acumulat un deute amb Aigües de Lleida de 40 milions en inversions i que ara l'empresa no faci més obres o supediti aquestes a més ingressos, “i no pot ser que la Paeria estigui segrestada per una empresa”, segons el regidor Carlos González.

Per la seva part, la tinent d'alcalde d'Economia, Montse Mínguez, va afirmar que les dades es podien interpretar de moltes maneres, però que darrere del preu de l'aigua, que havia pujat com molts altres béns i serveis, hi ha inversions importants a la xarxa d'aigua i clavegueram, així com la repercussió de la nova portada d'aigua. Mínguez va afegir que, malgrat tot, el preu de Lleida encara era dels més barats de Catalunya.

LA XIFRA

8,5
euros
facturats de mitjana per dos mesos de consum el 2004, mentre que ara aquest rebut base és de 30 euros.

LA FRASE

El model de gestió fa que ara Lleida sigui la novena ciutat de l'Estat espanyol amb l'aigua més cara
Laura Bergés
Membre del Comú de Lleida

Crides a municipalitzar el servei

Els grups de l'oposició d'ERC, la Crida per Lleida-CUP i el Comú estan d'acord en el fet que el servei es torni a municipalitzar, tot i que amb un contracte vigent i amb un deute en inversions superior als 40 milions d'euros es preveu un canvi de model de gestió molt complex.

També hi ha acord entre aquestes formacions per regular el preu de l'aigua mitjançant una taxa en lloc de les tarifes i perquè les inversions es facin per concurs públic en lloc que Aigües de Lleida les subcontracti.

En aquest sentit, la Crida per Lleida va començar ahir una campanya perquè comencin els tràmits per la municipalització del servei d'abastament d'aigua. Per engegar aquesta campanya va col·locar ànecs de goma a la font de l'avinguda Catalunya. Aquesta demanada es fa després que diumenge a Terrassa, ciutat governada pel PSC, milers de persones sortissin al carrer i amb concordança amb la resta de campanyes que ha realitzat la CUP a la resta del territori per municipalitzar aquest servei.

La Crida, que també veu abusiu el preu actual, demana a la Paeria que es preparin tots els treballs tècnics, jurídics i financers per tal de fer efectiva la municipalització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona