Infraestructures i serveis

L'Estat, incapaç d'evitar noves cues al control de passaports del Prat

Es repeteix el caos a l'aeroport de Barcelona diumenge a la nit i la matinada d'ahir

La policia retreu a Aena que no col·loqui més cabines frontereres

Dos nous episodis de cues i caos a l'aeroport del Prat han causat la indignació dels passatgers i del govern, que ahir va reclamar, de nou, el traspàs de la instal·lació a la Generalitat. Les cues denunciades pels passatgers a través de les xarxes socials es van registrar diumenge a la nit i ahir de matinada, en el control de passaports, i s'afegeixen a les que s'han anat produint des del 30 d'abril passat sense que l'Estat les hagi pogut evitar. Fonts d'Aena van explicar que les cues denunciades pels usuaris ahir a les quatre de la matinada es van produir per l'arribada alhora de molts viatgers en els primers avions de la matinada.

En el cas de diumenge a la nit, alguns passatgers van denunciar cues de fins a tres hores, cosa que, segons Aena, no era certa, ja que, segons l'ens aeroportuari, les cues van ser, de mitjana, d'una hora i mitja. El Sindicat Unificat de la Policia (SUP) va explicar ahir que Interior ja ha destinat més policies al Prat, però que el problema és que no hi ha prou cabines o “llocs fronterers habilitats” per poder revisar sense incidències tots els passaports que exigeix la nova normativa europea. “Si Aena posés més cabines per fer el control de fronteres, no hi hauria problema, però, com que no en posa, les cues són inevitables amb la quantitat de gent que hi ha i l'estricte control que hem de fer”, va explicar Antonio Granados, portaveu del sindicat policial. Granados va avisar que “aquest estiu podria ser encara pitjor”.

“Ningú t'explicava res”

“Jo tornava de Liverpool a quarts de deu de la nit i em vaig estar una hora fent cua per ensenyar el DNI. Ningú t'explicava on t'havies de posar ni res”, explica Laia Sanmiquel. El mateix li va passar a Elena Fort, que venia de Manchester amb els seus fills, de 7 i 10 anys: “La gent estava enfadada perquè la cua no avançava. Al final van venir dos policies més i la situació es va alleujar una mica. A una mare amb un bebè la van deixar avançar i a una altra noia que estava marejada, també. Nosaltres ens hi vam estar més d'una hora.”

El president Carles Puigdemont, a través de Facebook, va qualificar d'inadmissible el nou caos a l'aeroport del Prat i va instar el govern estatal a “avançar-ne el traspàs” si, va dir, “són incapaços de posar remei” al caos.

També el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va criticar el nou episodi de caos al Prat. “Després de dues setmanes, hi continua havent cues. Hi pot haver un nivell més alt de desídia i insolvència?”, va piular. El seu departament va assegurar que el ministre s'ha compromès a posar remei a la situació i a destinar més agents policials al control de passaports. El síndic de greuges va anunciar una investigació d'ofici de les cues.

En la mitjana europea

Segons Aena, durant tot diumenge i ahir al matí, les cues per mostrar el passaport, tret dels moments “excepcionals” en què es va generar el caos, van ser d'entre 12 i 20 minuts, un temps similar al de les cues que es formen a tots els aeroports d'Europa, “menys al de Londres, on les cues són d'una hora quasi sempre”. Aena recorda que la nova normativa és molt exigent en el control dels passaports i que la gent ho ha de tenir en compte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia