Infraestructures i serveis

L’ús del transport públic cau a la meitat

A l’àrea de Barcelona va tancar el 2020 amb 565 milions de viatges

De corba ascendent a caiguda en picat. El transport públic de l’àrea de Barcelona va sumar l’any passat 565 milions de viatges, cosa que representa un descens d’un 46,6% respecte del 2019, que va ser l’any en què es va assolir el màxim històric de 1.057 milions de viatges, segons dades facilitades per l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona. Tot i la situació de crisi sanitària, el servei no es va interrompre en cap moment i, segons l’ATM, es va mantenir al màxim l’oferta malgrat la baixa demanda per garantir la seguretat i el confort del passatge.

Les pèrdues van ser homogènies entre tots els operadors, que van mantenir la demanda entre el 52% i el 59%. Els que més van notar el descens van ser els operadors ferroviaris. Les rodalies de Renfe van registrar una caiguda d’un 47,9% i els FGC, un descens d’un 47,8%.

La pèrdua de la demanda va variar durant l’any, seguint les diverses restriccions de mobilitat dictades. De fet, el mes de febrer hi va haver un increment de la demanda d’un 5,71%, però un mes després, durant el març, en el moment del confinament total, la caiguda de la demanda va arribar a ser d’un 92% respecte del 2019. La xarxa va continuar prestant el servei públic per possibilitar la mobilitat dels treballadors i treballadores dels serveis essencials.

Aquestes caigudes han afectat la recaptació i han provocat una caiguda d’ingressos del sistema tarifari integrat. S’ha passat de recaptar prop de 541 milions el 2009 a 293 milions l’any passat, un descens de l’entorn d’un 46%. Tot i la davallada global de viatges, l’ús relatiu dels abonaments mensuals ha augmentat un 16%, enfront de la caiguda en l’ús de títols multiviatge.

L’ATM va decidir no actualitzar els preus dels títols durant aquest any, de manera que el bitllet senzill continua tenint un preu de 2,40 euros en una zona; la T-Casual 11,35 euros; la T-Usual 40 euros; la T-Jove 80 euros; la T-Dia 10,50 euros; la T-Familiar 10 euros, i la T-Grup 79,45 euros. En el cas de les famílies monoparentals o nombroses, la T-Usual es manté en els 32 euros; la T-Jove, en els 64, i la T-70/90, en els 63,55 euros. L’expectativa per aquest any és la recuperació progressiva de la demanda a mesura que es puguin anar eliminant les restriccions de mobilitat.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.