Serveis

Trenta-cinc multes per mal ús dels contenidors a Figueres

És el total de sancions de 120 euros que s'han posat des que aquest estiu es van reforçar els controls

Només una afecta un particular i la majoria són a comerços, restaurants o industrials

L'Ajuntament de Figueres ha posat trenta-cinc sancions pel mal ús dels contenidors de les escombraries des que, a finals del mes de juliol, es van intensificar els controls per lluitar contra aquest tipus d'incivisme. La xifra global, la va comunicar ahir la Guàrdia Urbana de Figueres. Totes aquestes multes han estat de 120 euros, la sanció mínima prevista (multes entre 120 i 1.800 euros per faltes lleus). En casos més greus o reincidències, però, les ordenances preveuen que les infraccions greus es poden sancionar amb multes de 1.801 a 30.000 euros, i les molt greus, de 30.001 euros a 60.000 euros, unes situacions que, segons el regidor de Serveis Urbans, Joaquim Felip, per ara no s'han detectat.

Només una d'aquestes sancions ha estat per a un particular; en un 50% dels casos, les multes han estat a comerços; en un 30%, a restaurants, i en un 20%, a industrials. Les sancions s'apliquen quan es detecta una infracció in fraganti, en les rondes que un tècnic d'inspecció mediambiental i un guàrdia urbà duen a terme “gairebé cada dia”, segons explica el regidor. Quan s'incompleix una ordenança, els agents de la Guàrdia Urbana només poden denunciar (no poden sancionar). A partir de la denúncia, s'inicia un expedient sancionador des de Medi Ambient al qual la persona denunciada pot presentar al·legacions en la seva defensa. Al final del procés administratiu, el regidor delegat pot sancionar o bé sobreseure l'expedient.

Les infraccions detectades són bàsicament per abocaments als contenidors en horaris que no són els permesos, residus en quantitats que superen les previstes –per activitats en què els residus s'haurien de tractar amb empreses especialitzades– o volums de residus orgànics abocats als contenidors en els casos de restaurants. En les últimes setmanes s'han multat dues empreses al sector de la Ronda Sud i dos restaurants propers a l'àrea de la plaça d'Isabel II.

Les sancions es van començar a aplicar aquest estiu, després d'una fase d'informació. Felip recalca que no es tracta d'una campanya recaptadora, sinó que es vol sensibilitzar la població contra els comportaments incívics.

Objectes voluminosos

Un altre aspecte d'aquest incivisme és l'abandó d'objectes voluminosos a prop dels contenidors. A les xarxes socials veïns i entitats de Figueres difonen reiteradament imatges de contenidors saturats o envoltats d'objectes diversos i mobiliari que ni caben als contenidors. En l'últim ple i en el torn de precs i preguntes, la portaveu del PP, Maria Àngels Olmedo, va plantejar precisament una pregunta sobre aquesta situació i va reclamar actuacions al govern local, ja que, segons va dir, “no es veuen situacions semblants en altres municipis”.

Felip, tot i que nega que això només passi a Figueres, explica que també s'han intensificat els serveis de recollida d'objectes voluminosos: abans només es feia una recollida d'aquest tipus a la nit, i ara se'n fa una altra al migdia, o més si cal. “En alguns casos, pot tractar-se d'objectes que els propietaris han deixat al carrer després d'avisar els serveis adequats i que es recolliran el mateix dia; de totes maneres, també sancionarem aquests casos d'incivisme, però és més complicat detectar la infracció perquè la gent que fa això ho fa de nit i hem de mirar com pot intervenir-hi la Guàrdia Urbana”, diu el regidor, que recalca l'esforç econòmic que aquestes actuacions suposen per a l'Ajuntament.

Més personal

Una altra mesura que vol prendre el consistori és dedicar més personal a sensibilitzar la població sobre aquest tema. En aquest sentit, Felip avança que un dels pròxims plans d'ocupació que es desenvoluparan a la ciutat, conjuntament amb el Servei Català d'Ocupació, permetrà dedicar cinc persones, com a agents mediambientals, a aquestes tasques d'informació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona