Serveis

Onada d'anuncis de vaga en el transport públic coincidint amb el Congrés del Mòbil

Els treballadors de Ferrocarrils i del bus se sumen ara a l'aturada ja prevista al metro

El personal d'Adif també es mobilitzarà contra la precarietat laboral

La celebració del Congrés Mundial del Mòbil al recinte firal de l'Hospitalet de Llobregat entre els dies 22 i 25 de febrer coincidirà, i no pas per casualitat, amb una jornada de mobilitzacions al transport públic metropolità que va guanyant musculatura dia a dia. Conscients de la repercussió mediàtica i la pressió que exerceix sobre les institucions una convocatòria de protesta que pugui entelar l'esdeveniment, els treballadors de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) i de la divisió de busos de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) han anunciat una tanda de vagues que s'afegeixen a les de 24 hores que ja estaven previstes al metro els dies 22 i 24, i que per ara es mantenen després que la mediació entre les parts que es va fer ahir al Departament de Treball acabés sense acord. Malgrat que segons els representants de la plantilla “les posicions continuen molt allunyades”, ja s'ha començat a negociar sobre una proposta tangible de nou conveni col·lectiu –la seva aprovació és el moll de l'os del conflicte laboral– presentada per la direcció de TMB. Les converses es reprenen dimarts.

A aquest front ara se suma el que està obert a la branca d'autobusos. Malgrat que els sindicats majoritaris al comitè d'empresa –com ara la UGT i CCOO– van arribar dimecres a un principi d'acord amb TMB per desbloquejar el conveni, aquest ha estat rebutjat per altres centrals com ara la CGT, la COS, ACTUB, la USOC, PSA i la CNT, que són majoritàries entre la plantilla. L'argument és que el text perpetua algunes de les situacions que denuncien, com ara “els sous i els beneficis socials” de què gaudeixen els càrrecs de l'empresa. Arran d'això han convocat més aturades de dues hores per torn els dies 23 i 25 de febrer, i que se sumen a les ja programades del 15 al 19 de febrer.

La negociació del nou conveni col·lectiu, caducat des del 2010 i prorrogat sistemàticament, també és l'arrel de la pugna entre el comitè d'empresa i els responsables de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC). En aquesta tessitura també ahir es van anunciar aturades en el servei els dies 22, 23 i 24 entre les 7,30 i les 10,30 hores i les 17,30 i les 20,30 hores, a més del 25 de febrer entre les 12 i les 16 hores. Es dóna el cas que durant els dies del congrés la xarxa de FGC experimenta un repunt, ja que té parada prop de l'espai firal. Finalment, el personal d'Adif també farà vaga del 22 al 25 de febrer, en franges que van de les 24 a les 2 hores; de les 6 a les 8 o de les 14 a les 16 hores. La falta de personal és, en aquest cas, la causa d'un malestar que, en principi, no afectarà la circulació de trens.

LA FRASE

L'acord entre TMB i una part del comitè pel conveni és idèntic al que va ser rebutjat pels treballadors
Saturnino Mercader
delegat de la cgt a la secció d'autobusos de tmb

LA DATA

22.02.16
s'inaugurarà
el MWC. Aquell dia ja hi ha anunciades vagues al servei del metro, els FGC o entre el personal d'Adif.

Els funcionaris municipals, també

Els treballadors de l'Ajuntament de Barcelona també volen aprofitar l'altaveu del congrés per exigir el cobrament de la puja de l'1% del seu salari que no se'ls va aplicar el 2007/2008 i que, segons una sentència recent del TSJC, els ha de ser abonada. Segons fonts sindicals, aquest deute puja a 70 milions d'euros, i el problema rau en el fet que el consistori pretén retornar-lo en tres anys. Els treballadors, però, no accepten el termini i, per aquest motiu, han convocat una manifestació pel dia 23 de febrer a les 9,30 hores, que anirà de la plaça Espanya a la Fira de l'Hospitalet. La convocatòria té el suport de CCOO, la UGT i la Sapol, majoritari a la Guàrdia Urbana. El dia 18, però, les parts s'han de reunir per intentar reconduir el conflicte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia