Infraestructures i serveis

comerç

El mercat municipal de Vic, a punt de desencallar-se

L'Associació de Comerciants confia que d'aquí a un mes, abans del juliol, es trobi una solució al bloqueig actual

Els paradistes creuen que s'arrisquen molt per només tretze anys de concessió

El projecte executiu del nou mercat municipal de Vic està acabat, però no es pot dur a terme fins que els comerciants que hi tenen una parada no tinguin clar com s'amortitzarà la inversió que hi faran, escull que des de l'Associació de Comerciants del Mercat Municipal confien poder resoldre d'aquí a un mes. “Abans del juliol s'ha de saber alguna cosa, si no, malament”, diu Pilar Molist, presidenta de l'associació. D'aquí a quinze dies o tres setmanes es preveu convocar una reunió amb els paradistes, després que dimecres passat es van trobar Molist i el regidor d'Economia, Antoni Serrat.

“Des del punt de vista polític, l'Ajuntament no se'n desentén, soluciona el tema del finançament però no la inversió, per a la qual s'ha de buscar una solució assequible per a tots”, diu Molist. El projecte està pressupostat en 1,5 milions d'euros, dels quals l'Ajuntament n'hi posa 350.000 (a part de 200.000 euros que va invertir per un tema estructural fa tres anys). La diferència l'han d'assumir els comerciants. L'Ajuntament els ha buscat vies de finançament però als paradistes els fa por haver de tornar tants diners pel poc temps de concessió que els falta. La concessió de les parades es va fer per a 50 anys, dels quals n'han transcorregut 37. “Pels 13 anys de concessió que ens queden, perquè ningú sap què passarà després des del punt de vista polític, considerem que és una inversió molt elevada, la que se'ns demana fer a cada un de nosaltres per anar al nou edifici”, diu Molist. Al nou mercat cada paradista hauria d'assumir un cost d'uns 7.000 euros per metre lineal. És a dir, entre 60.000 i 70.000 euros de mitjana que, en el cas de la parada de producte fresc, s'enfilaria fins a 150.000 o 160.000 euros: “Un import molt elevat per la inversió que hi fem.”

Tant l'Ajuntament (propietari de l'edifici) com la majoria dels comerciants tenen clar que cal un altre mercat municipal. Un 80% dels 27 paradistes actuals volen baixar al nou edifici, que estarà situat davant el mercat actual. Serà tot a planta baixa i tindrà 190 metres lineals, un 40% d'espai menys respecte a la primera planta de l'edifici on són ara (2.800 m² que quedaran lliures). El 20% restant de paradistes no voldrien canviar de lloc, però continuar 13 anys més on són ara en l'estat en què es troba l'edifici “és gairebé impossible” i fer-hi una reforma, inviable. “Un punt comercial sempre ha de buscar el carrer. Ara la gent ha de pujar escales i això requereix un esforç físic; sort tenim que la nostra clientela és molt fidel”, comenta Molist.

Continuar o renunciar

Sobre la taula, dues possibilitats: continuar amb la mateixa concessió o bé renunciar a l'actual i començar-ne una de nova per a 20 o 25 anys –“un termini més raonable”–, possibilitat que no tots els paradistes veuen bé. “Totes dues opcions tenen els seus inconvenients”, admet Molist. Una manera de pal·liar la inversió econòmica que han d'assumir els comerciants seria trobar un inversor interessat a quedar-se la primera planta de l'actual mercat. La idea és que, després de 17 anys de parlar-ne, les obres s'iniciïn aquest 2016.

LES XIFRES

1,5
milions
d'euros és el cost total del projecte per fer un nou mercat municipal a Vic, davant per davant de l'actual
50
anys
és el període de vigència de la concessió actual que tenen els paradistes del mercat municipal de Vic
2.800
metres
quadrats és l'espai que quedarà lliure a la primera planta del mercat, quan no hi hagi els comerciants


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia