Medi ambient

El pla de la Devesa obre la porta a la gestió privada

La plataforma Salvem la Devesa i l’associació de veïns de la zona, que ultimen les al·legacions, el veuen “poc realitzable i amb un redactat barroer”

Denuncien que hi ha plànols amb el mercat i les fires al Camp de Mart

Demanen un pla “més a curt termini, realista i sobretot útil”
Volen que l’actual reglament d’usos no es derogui fins que hi hagi el nou

El pla especial de la Devesa, aprovat inicialment en el ple del 13 de novembre i actualment en període d’al·legacions, obre la porta a la gestió privada del parc i fixa que tindrà, tant si és de gestió pública com privada, un gerent exclusiu que coordinarà totes les accions que s’hi duguin a terme. Concretament, l’article 13 de la normativa del pla especial estableix que “els sòls continguts en l’àmbit del pla especial són de titularitat pública”, però que “aquesta condició no exclou la possibilitat de la gestió privada del domini i ús públic en règim de concessió administrativa o un altre règim equivalent”, i que aquesta forma de gestió “haurà de ser compatible amb la naturalesa del bé i els objectius urbanístics del pla”. La possibilitat de privatitzar la gestió de la Devesa és rebutjada totalment per la plataforma Salvem la Devesa i l’Associació de Veïns de la Devesa-Güell, que actualment estan ultimant les al·legacions al pla –hi ha temps fins al 2 de febrer– que presentaran conjuntament.

“Poc realitzable”

Les dues entitats, a més, veuen el pla com un projecte “faraònic i poc realitzable a curt i a mitjà termini”. Remarquen que preferirien un pla “més a curt termini, més realista, més útil i amb una inversió més adequada als temps”.

En aquest sentit, assenyalen que en el pla es preveu invertir-hi 30 milions d’euros en 20 anys, però que de moment aquest any es destinaran només 100.000 euros al parc urbà de Girona i hi ha una previsió de zero euros per al pressupost del 2019 i el 2020. “Caldria un pla de xoc d’un a tres anys que millorés realment la utilitat del parc per al ciutadà. Fan un pla faraònic que no serveix per a la població general”, assegura la plataforma, que té “dubtes” que es puguin aconseguir els 10 milions en finançament europeu que es volen demanar. També dubten que l’Ajuntament hi pugui destinar els altres 20 milions necessaris.

Un dels aspectes en què consideren que es podria estalviar és la construcció d’una nova passarel·la sobre el riu, que veuen innecessària. De fet, però, el cost d’aquesta passarel·la –que està previst que vagi del final del passeig de la Devesa fins al tram final de la passarel·la que ja existeix entre el parc i Fontajau– no està inclòs en els 30 milions del pla, sinó que s’ha de fer en un projecte a part.

Redactat “barroer”

D’altra banda, Salvem la Devesa i els veïns de la zona destaquen que el pla està redactat “barroerament, amb molt de desgavell”. Les “incoherències” i la “falta de rigorositat”, assenyalen, van des de “dades històriques errònies” fins a “parts que es contradiuen entre si”. Així, per exemple, expliquen que hi ha apartats en què la Fira de Girona i l’Auditori estan inclosos dins de l’àmbit de la Devesa, i d’altres en què no. Un altre cas és la filera d’arbres enmig del Camp de Mart, que s’havia proposat talar i que el govern, a petició dels veïns i la plataforma, ha acceptat deixar. En el redactat del pla, però, apareix suprimida en alguns apartats, mentre que en d’altres s’hi manté. De fet, tant el manteniment de la filera d’arbres com el tipus de terra del Camp de Mart –que s’havia dit que seria dur, però l’oposició de les dues entitats també va fer canviar de parer el govern– són les dues úniques modificacions que el govern va acceptar introduir entre l’audiència pública feta el maig del 2016 i l’aprovació inicial del pla, el novembre passat, però no es van modificar en el redactat “per un error”, segons va subratllar l’alcaldessa en el ple. Madrenas va refermar el seu compromís a acceptar les peticions en aquests dos aspectes. Salvem la Devesa explica que l’equip de govern els ha dit que “es presentaran autoal·legacions, cosa molt estranya”, però que ells, “per si de cas”, també presentaran al·legacions en aquest sentit.

Mapes d’usos

Una altra de les crítiques dels veïns i la plataforma va lligada al centre de tot el debat: els usos que ha de tenir el parc. Tot i que el govern ha insistit que no es poden incloure en el pla especial, ja que ha de ser més genèric, i que es determinaran en un reglament a part, les dues entitats han detectat que hi ha plànols en l’apartat de mapes d’ordenació en què es preveu la possibilitat que tant el mercat com les atraccions de fira de la Devesa vagin al Camp de Mart. De fet, les dues entitats afirmen que, “si llegeixes la documentació, l’única ubicació possible per al mercat és el Camp de Mart, perquè la resta serà espai protegit”. A més, remarquen que la paraula usos “apareix centenars de vegades al llarg del document”.

Pel que fa al nou reglament d’usos, les dues entitats diuen que encara no han vist res de l’esborrany que el govern va dir que ja estava elaborant. Assenyalen que l’equip de govern els va indicar que la idea és mantenir entre un 70% i un 80% del reglament actual, però també subratllen que aquest reglament s’incompleix en molts aspectes com ara ocupacions temporals i distàncies de seguretat. “Si en fan un de nou i tampoc el pensen complir serà paper mullat”, diuen.

Igual que van avançar diversos partits, les dues entitats també presentaran una al·legació perquè el pla especial no derogui automàticament el reglament d’usos en vigor, sinó que l’actual estigui vigent fins que s’aprovi el nou.

LES DATES

13.11.17
El ple municipal
de Girona va aprovar de manera inicial el pla especial de la Devesa.
22.01.18
Salvem la Devesa
i l’Associació de Veïns de la Devesa-Güell faran un acte a la Casa de Cultura per debatre sobre el parc.
02.02.18
S’esgota el termini
perquè ciutadans i entitats presentin al·legacions al pla especial.

Trànsit “molt dens” per la supressió de dos carrils

L.A

Un altre dels aspectes que l’Associació de Veïns Devesa-Güell i la plataforma Salvem la Devesa critiquen és el fet que se suprimeixin els dos carrils de trànsit del passeig de la Devesa –entre la rotonda de la Devesa i la rotonda del Rellotge– “sense que ho avali cap estudi i sense que hi hagi consens amb les entitats”. Consideren que el fet que en aquest tram es prevegi suprimir els dos carrils actuals d’entrada a la ciutat –contigus al parc – per tal de destinar la zona a aparcament –els dos carrils actuals de sortida, a la banda propera a l’antiga sala de ball, passaran a ser un d’entrada i un de sortida– causarà importants problemes de mobilitat en una zona molt transitada i per això hi presentaran al·legacions en contra. De fet, el pla especial inclou en els annexos un estudi d’“avaluació de la mobilitat generada”, datat el maig del 2016, en què es pronostica que el trànsit d’entrada a la ciutat serà en aquest tram en hora punta “molt dens, amb un índex de saturació del 82%” si es fan aquests canvis. Així mateix, s’avisa que “el nivell màxim de capacitat s’assoleix un cop l’índex de saturació sobrepassa el 90%”. Les dues entitats critiquen que, tot i aquestes conclusions, es tiri endavant el projecte. També avisen que l’estudi es va fer tenint en compte els usos actuals del parc, però que, com que els futurs encara no estan fixats, hi podria haver canvis i, per tant, caldria dur a terme una nova avaluació un cop es fixin els usos definitius de la Devesa abans de tirar endavant la supressió dels dos carrils.

Obriran el debat ciutadà el dia 22 a la Casa de Cultura

La plataforma i els veïns es mostren també sorpresos i decebuts pel fet que cap grup municipal votés en contra de l’aprovació del pla especial en el ple del novembre (el PP, Cs, el PSC i CiU hi van votar a favor, i ERC-MES i la CUP es van abstenir), tot i que la majoria van anunciar que hi presentarien al·legacions. “Tenint en compte això, aquí hi ha un intercanvi de favors polítics més que no pas un estudi seriós que determini si com a grup municipal estic a favor o en contra de segons quines coses”, opinen les dues entitats. En aquest sentit, lamenten que la Devesa sigui “un altre tema que usen només com a arma de cara a les eleccions”.

Decebuts amb els partits polítics de l’oposició

Salvem la Devesa i l’Associació de Veïns de la Devesa-Güell volen obrir el debat ciutadà sobre el pla i informar de detalls que creuen que el consistori no ha explicat. Les dues entitats faran el 22 de gener un acte a les set de la tarda a l’aula magna de la Casa de Cultura per explicar a la ciutadania com afectarà el pla especial aspectes com ara “els usos del parc, l’arbrat, la mobilitat, el finançament, el mercat i les fires”. La idea és que el col·loqui serveixi també per rebre idees dels ciutadans i perquè més gent s’animi a presentar-hi al·legacions. Una setmana abans, faran actes similars també amb entitats i partits polítics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia