Medi ambient

Mobilització contra la urbanització creixent a Cadaqués

Amics de la Natura de Cadaqués vol aturar el projecte de sa Guarda, que preveu fer 104 habitatges i un hotel de luxe

Aquesta tardor podrien començar les obres d’una nova urbanització a Cadaqués: el complex plantejat al sector de sa Guarda –conegut a Cadaqués com l’“hotel Custo”, perquè entre els inversors inicials del projecte hi havia el dissenyador Custo Dalmau i un grup d’inversió holandès– preveu l’edificació de 104 habitatges i un hotel de luxe a la part alta de Cadaqués, al límit del perímetre del Parc Natural del Cap de Creus.

El projecte té tots els permisos aprovats tant per la Comissió d’Urbanisme com per l’Ajuntament: de fet, la tramitació s’arrossega des del 2010, s’han anat succeint governs de colors polítics diferents, i qui menys hi ha intervingut és possiblement l’actual consistori. Però l’Associació d’Amics de la Natura de Cadaqués considera que encara es pot aturar el que qualifica de “barbàrie urbanística”.

L’entitat s’ha adherit amb caràcter d’urgència a la plataforma SOS Costa Brava i, amb el suport de la Iaeden Salvem l’Empordà, vol activar tots els recursos jurídics disponibles per impedir que les màquines s’activin a sa Guarda.

Nul·litat de ple dret

Una de les vies que es plantegen és demanar la nul·litat total de ple dret de tota aquesta urbanització i la seva executivitat. La plataforma SOS Costa Brava es va crear precisament per reclamar un replantejament de projectes que s’havien tramitat abans que esclatés la crisi de la construcció, projectes que van quedar adormits els últims deu anys o més, i que es reactiven ara que la crisi sembla superada.

Segons els Amics de la Natura de Cadaqués, hi ha altres amenaces urbanístiques al municipi: a s’Alqueria, una segona fase amb un hotel de 2.000 metres quadrats; a s’Oliguera, amb cinquanta-cinc habitatges previstos, o al sector de Caials, amb un centenar d’habitatges més.

La urbanització de sa Guarda, però, és paradigmàtica i insostenible per a l’entitat perquè se situa en una zona limítrof amb el parc natural en el 70% dels terrenys; s’hi preveu construir un vial general de 10 metres d’amplada que faria desaparèixer unes 250 oliveres de verdal-llei de Cadaqués (varietat dins la DOP Empordà), i diferents elements de pedra seca com son travesseres, clopers, i barraques. El 2014, un grup de cadaquesencs ja es va mobilitzar quan la construcció del vial d’accés a la urbanització va estar a punt de fer desaparèixer una antiga mina d’aigua: sota la construcció s’amaga una cova amb volta de pedra que servia de font i cisterna d’aigua.

El plantejament de la plataforma SOS Costa Brava

La plataforma SOS Costa Brava es va constituir aquest mes d’agost i reagrupa a hores d’ara una vintena d’entitats ecologistes i de defensa del territori. El manifest fundacional denuncia la revifada de plans i projectes urbanístics que afecten els 22 municipis de la Costa Brava, des de Portbou fins a Blanes. El motor i el suport logístic de la plataforma és la Iaeden-Salvem l’Empordà i l’objectiu comú és reclamar a la Generalitat que apliqui mesures cautelars de manera immediata; és a dir, que suspengui llicències per poder replantejar quin és el model urbanístic de la Costa Brava. Les actuacions s’han de desenvolupar sobre dos fronts, la lluita jurídica i accions socials en paral·lel al territori. Amics de la Natura de Cadaqués és l’última entitat adherida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona