Infraestructures

infraestructures

Finalitzen les obres per modernitzar la base militar del Pení, a Roses

L'última actuació que queda és el trasllat de l'esfera que protegeix el radar digital que ha substituït els dos antics

L'estiu que ve es posarà sobre l'edifici

La base militar del Pení, situada al límit dels termes de Cadaqués i Roses, ha acabat gairebé les obres de millora que ha fet durant els últims anys per modernitzar les instal·lacions de vigilància aèria. Segons fonts consultades del Ministeri de Defensa de l'Estat espanyol, les feines estan enllestides tot i que faltarà fer una última actuació, que es deixarà per a l'estiu que ve.

En concret, s'ha de traslladar l'esfera que protegeix el radar digital nou que s'ha instal·lat. Ara aquesta bola està situada de forma provisional al costat de l'edifici militar i s'haurà de col·locar a sobre de la instal·lació. Però aquesta operació s'ha de programar i no es pot fer d'un dia per l'altre. El motiu és que per fer el trasllat s'ha d'aturar el radar i ha de ser substituït per un altre d'una base militar propera. Per això s'ha decidit ajornar l'operació fins l'estiu que ve.

Les obres de renovació de la base, que controla el trànsit aeri, tan civil com militar, han consistit a substituir els antics radars analògics que hi havia a la base per un de digital.

Això ha fet canviar per sempre la imatge de la muntanya del Pení. Des dels anys cinquanta en què va començar a funcionar la base militar, a la carena hi havia hagut sempre dues esferes que protegien els antics radars. Ara, aquests han estat substituïts per un de sol i, per tant, només hi ha una esfera al capdamunt de la carena.

La ventada se les endú

L'inici de les obres de reforma de la base militar de l'exèrcit de l'aire es van anunciar per al 2008 però finalment es van acabar ajornant un any per uns problemes tècnics. De fet, la primera vegada que es va construir una esfera provisional se la va endur una tramuntanada. Finalment, doncs, les feines es van iniciar a mitjan 2009 i després de muntar l'esfera nova es van tirar a terra les dues antigues.

La base militar aèria del Pení, que està situada al pic Simonet, va néixer el 1953 arran d'un conveni hispanoamericà i va passar a l'exèrcit espanyol el 1964, quan es va desactivar la unitat americana que hi havia.

Aprofitant el cinquantè aniversari de la base aèria i amb la previsió de la posada en marxa dels nous radars, els responsables de la base van organitzar durant el 2008 visites per mostrar el funcionament d'un esquadró de vigilància aèria com el del Pení.

LA XIFRA

1
única esfera
és la que hi ha a la muntanya del Pení. Protegeix un radar digital que n'ha substituït dos d'antics.

LES DATES

1953
Va néixer
la base militar del Pení per un conveni hispanoamericà. El 1964 va passar a ser de l'exèrcit espanyol.
2009
Van començar
les obres a la base. En concret, a mitjan d'any es construïa la nova esfera.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.