Infraestructures

La Terra Alta ja està a punt per evacuar l'energia necessària per abastir un milió de persones a l'any

La Terra Alta ha esdevingut una de les zones amb major presència de parcs d'energia eòlica del país. A la comarca, s'hi ubicaran deu centrals eòliques promogudes per tres empreses, que utilitzaran conjuntament la línia d'evacuació d'AERTA. En primer lloc, la companyia Electricidade de Portugal promou els parcs de Corbera (de 22 aerogeneradors), ubicat al terme de Corbera d'Ebre; Vilalba (21 aerogeneradors), a Vilalba dels Arcs; Torre Madrina (20 molins), als termes de Gandesa i Batea; Coll del Moro (20 aerogeneradors), a Batea i Bot; i el parc de Vilalba dels Arcs (amb 10 molins), ubicat al mateix municipi. La instal·lació del Coll del Moro és l'única que ja es troba en funcionament, la construcció de la de Torre Madrina s'iniciarà en breu, i les altres tres ja s'estan construint.

En segon lloc, l'empresa Fersa Energies Renovables promou tres centrals eòliques: les de Mudefer (25 aerogeneradors) i Mudefer II (7 molins), al terme municipal de Caseres; i el dels Pessells (17 aerogeneradors), a Horta de Sant Joan, central que ha provocat l'oposició frontal del municipi. Els dos parcs de Caseres estan en construcció, mentre que el d'Horta de Sant Joan es troba en l'última fase de tramitació.

Finalment, l'empresa Copcisa promou dos parcs eòlics. D'una banda, el de la Fatarella (21 molins), ubicat al mateix municipi, que es troba en la fase final de tramitació. De l'altra, el de Riba-roja (20 molins) que està encara en una fase mitja de tramitació i, tot i trobar-se al terme municipal de Riba-roja d'Ebre (Ribera d'Ebre), s'inclou en el projecte d'AERTA perquè compta amb l'estació transformadora que connectarà tota la potència recollida dels parcs per la línia d'AERTA (que fa 39 quilòmetres en total) amb Red Eléctrica.

Els promotors confien que les deu centrals, que sumen un total de 183 aerogeneradors, entrin en funcionament l'any 2010. No obstant, les dues de Caseres i les cinc promogudes per Electricidade de Portugal podran estar operatives aquest 2009.

Els deu parcs eòlics evacuaran una potència total d'uns 450 megawatts. L'energia que ve de cada parc és de 132 quilovolts i la gran estació transformadora construïda a la Fatarella la transforma a 220 quilovolts. L'energia segueix a aquesta potència fins l'estació de Riba-roja, on es connecta amb Red Eléctrica. Tota la infraestructura elèctrica -les torres, cablejat, l'estació transformadora de la Fatarella i les cinc subestacions que hi ha als parcs eòlics de la comarca-, es va començar a construir l'octubre del 2007 i ja està enllestida. El director general d'AERTA i AERE, Enric Mas, ha explicat a l'ACN que ara «només manca que Red Eléctrica digui la data en què podem connectar la línia d'evacuació a la xarxa, perquè ja tenim tots els permisos i autoritzacions corresponents».

La producció d'energia dels parcs eòlics associats a AERTA està a l'entorn dels 1.100 gigawatts per hora (GW/h) anuals, és a dir, al voltant del 2% del total de l'energia elèctrica produïda actualment a Catalunya. Es tracta d'una energia amb un impacte positiu sobre el medi ambient, ja que es calcula que cada quilowatt per hora (KWh) eòlic és 27 vegades més net que 1 KWh de lignit i 4 vegades més net que un KWh de gas natural. Tenint en compte la composició actual de la producció energètica catalana, la posada en marxa d'aquests parcs eòlics evitarà l'emissió d'1,2 milions de tones anuals de CO2, el principal gas d'efecte hivernacle.

Segons AERTA, els 1.100 GW/h (1,1 milió de megawatts) que produiran els parcs terraltins equivalen al consum domèstic anual de prop d'un milió de persones, tenint en compte que una família de tres persones consumeix anualment 3,3 megawatts per hora i any.

La subestació de Riba-roja d'Ebre connecta amb la línia d'evacuació d'Aprofitament Energies Renovables de l'Ebre (AERE), de 33 quilòmetres, que evacua l'energia produïda pels vuit parcs eòlics del Segrià i les Garrigues. Així, l'energia generada per aquestes centrals es connectarà a Red Eléctrica a través de l'estació de Riba-roja. La potència produïda pels parcs que evacuaran a través de la línia d'AERE -que tindrà subestacions a Maials, Almatret i la Granadella- és també d'uns 450 megawatts. Segons ha concretat Mas, les obres de la línia d'AERE finalitzaran el pròxim agost i l'empresa preveu que es pugui connectar a Red Eléctrica l'any 2010.

D'altra banda, està previst construir una nova línia d'evacuació (BERTA), que evacuaria l'energia dels parcs més propers a la zona del massís dels Ports. Davant de les queixes d'entitats socials del territori, que han denunciat que la construcció de la línia d'evacuació i dels parcs eòlics no respectaven els espais de la Batalla de l'Ebre, el director general d'AERTA i AERE ha manifestat que l'empresa «tenia una declaració d'impacte ambiental que obligava a fer estudis arqueològics previs a les obres i durant les mateixes, i nosaltres hem complert la llei». De fet, Mas ha explicat que AERTA ha fet «algunes modificacions» al projecte de la línia d'evacuació en trobar restes arqueològiques, fet que l'empresa ha comunicat al Govern.

Concretament, en les obres d'instal·lació d'una torre a la zona entre Vilalba dels Arcs i Gandesa, AERTA va localitzar a la vora una trinxera, de manera que «es va retirar uns metres mes enllà». A més, en uns altres treballs es van trobar restes d'un poblat iber, al terme de Vilalba dels Arcs, i també es va modificar l'obra per no afectar la troballa. «Gràcies a l'estudi previ que va fer l'empresa, ja vam evitar construir en zones d'interès arqueològic», ha afegit Mas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona