Urbanisme

Medi ambient

La Generalitat i el govern de Palafrugell discrepen sobre el xalet del Golfet

Urbanisme hi veu un excés d'edificabilitat de 103 metres quadrats i una planta de més

El municipi defensa el PMU i una interpretació diferent dels desnivells

Tres resolucions signades a principi d'agost pel director territorial d'Urbanisme de la Generalitat, Agustí Serra, contra el xalet en obres sobre la cala del Golfet, a Calella, han donat arguments a l'associació Salvem el Golfet contra la construcció. La Generalitat va instar el municipi a suspendre la llicència i declarar-la “lesiva per a l'interès públic” per excessos com ara la “infracció del nombre de plantes màxim”, l'“excés d'edificabilitat màxima en 103,18 metres quadrats de sostre” o la “manca d'informe preceptiu en matèria de paisatge”. Però l'alcalde, Juli Fernández, defensava ahir que tot plegat és degut a “una divergència de criteris” entre els tècnics de la Generalitat que van inspeccionar l'obra, a instàncies d'una denúncia prèvia presentada per Salvem el Crit, i la normativa prevista per al municipi dins del pla urbanístic (POUM), que també va rebre el vistiplau d'Urbanisme de la Generalitat.

Fernández argumentava que l'única coincidència amb el contingut de les resolucions fa referència als excessos de la piscina, motiu pel qual dies després de les prescripcions d'Urbanisme va decretar la suspensió indefinida de la llicència d'obres de l'immoble fins que s'esmenessin els defectes. Malgrat això, com ja feia a principi de setmana respecte a la suposada connexió amb la denúncia administrativa presentada per Salvem el Golfet contra la llicència, Fernández desvinculava la paralització dels treballs de les instàncies de la Generalitat: “Des de l'abril estàvem fent requeriments als promotors perquè corregissin els defectes de la piscina, i després que esgotessin diversos intents per legalitzar-la vam prendre la decisió de suspendre els treballs.”

Respecte a la planta que Urbanisme veu sobrera, l'alcalde explica que la Generalitat aplica “un criteri més restrictiu respecte a les construccions en desnivell”, que faria il·legals altres obres similars en altres punts de Catalunya. I sobre l'excés d'edificabilitat, argumenta que Urbanisme va avalar l'aprovació definitiva del pla de millora urbana (PMU) que va possibilitar l'inici de la construcció, respecte al qual recorda que “el grup municipal d'ERC es va abstenir”. Quant a l'altre aspecte qüestionat per la resolució de Serra, la manca de l'estudi d'impacte paisatgístic, Fernández sosté que en el POUM no es fa cap referència a la necessitat d'aportar-lo.

Per tot plegat, l'alcalde compara els requeriments de la Generalitat amb altres conflictes, com ara la reclamació de subvencions mal justificades, que s'han acabat resolent amb la presentació de documents per part del consistori. Ja hi ha hagut els primers contactes entre representants municipals i de la Generalitat per analitzar les “discrepàncies”.

Optimisme dels crítics

Mentrestant, fonts de Salvem el Golfet han mostrat la “satisfacció” pel dictamen de la Generalitat, que creuen que els dóna la raó sobre la irregularitat de les obres. Per Fernández, en canvi, no es parla de nul·litat, sinó de motius d'anul·labilitat argumentables en contra.

LA XIFRA

103,18
metres quadrats
de més, segons les resolucions d'Urbanisme, hi ha construïts al xalet del Golfet.

LA DATA

02.08.16
El director d'Urbanisme
va instar el consistori a declarar “lesiva per a l'interès públic” la llicència.

ERC demana “transparència” a l'executiu municipal

El grup municipal d'Esquerra a Palafrugell, en assabentar-se ahir de les resolucions d'Urbanisme de la Generalitat, va denunciar el “retard” del govern municipal a l'hora de comunicar la seva existència a les comissions informatives, o en el darrer ple de finals d'agost, quan el regidor republicà Jaume Palahí va demanar informació sobre les possibles deficiències. “En cap moment es va fer esment de les resolucions que ja estaven en poder de l'equip de govern”, es queixaven ahir els membres d'ERC.

Els republicans insten el govern a fer públics els documents i els passos a seguir a partir d'ara, i lamenten que han estat “poc sensibles” a les peticions dels crítics amb l'obra. En aquest sentit, donen suport a l'associació Salvem el Golfet, que ha convocat una conferència dissabte vinent (1 d'octubre, 18 h) al teatre municipal amb l'exfiscal Carlos Jiménez Villarejo i l'advocat que representa l'entitat, Eduard de Ribot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.