Urbanisme

municipal

Compte enrere per als nous punts de llum i suport de la plaça Major d'Olot

S'ha iniciat la instal·lació d'unes columnes que també incrementaran la seguretat del cablejat de l'ornamentació festiva

S'activaran al novembre

Fa pocs dies que els gegants d'Olot han tancat les Festes del Tura amb el tradicional ball d'espelmes a la plaça Major i això ha activat els operaris i la maquinària per substituir els quatre punts de llums actuals per uns de nous que, a més, faran de suport del nou cablejat per a l'engalanament d'aquest espai. Ara ja s'hi han començat a obrir rases per preparar els serveis, i s'han retirat els fanals fins ara en servei.

Amb el lema Llum Major, els punts de llums tenen forma de columna i han estat dissenyats pels arquitectes Eduard Callís i Guillem Moliner. Es tracta de quatre suports multifuncionals que s'instal·laran als quatre extrems de la plaça. Cada columna està formada per una estructura de tubs de poc més d'11 metres d'altura. Parteix d'una part més gruixuda que es divideix en tubs de dimensions més petites per donar una aparença més lleugera al fanal.

És un recurs habitual dels fanals modernistes, com els projectats per Antoni Gaudí o Pere Falqués a Barcelona. L'estructura tubular pretén captar el flux que projecten els llums i amplificar-lo per oferir una sensació de més lluminositat. “El seu perfil recorda un fanal clàssic i també l'estructura interna del cos dels gegants antics sobre un entramat de fusta”, va explicar l'arquitecte Eduard Callís durant la presentació del projecte.

Cada columna s'equipa amb una corona de vuit llums LED de llum blanca càlida i un projector central de llum de color RGB. El nou enllumenat permetrà reduir un 60% el consum elèctric. El conjunt es controlarà punt per punt amb un sistema de domòtica que permetrà adaptar les condicions d'il·luminació a l'activitat. Es programarà la llum de posició per no deixar a les fosques la plaça durant la celebració de concerts o espectacles, l'enllumenat convencional i la llum focalitzada a l'espai central. El nou sistema de suports permetrà també una disposició de cablejat en requadre i en diagonal, a dues altures diferents, que comprendran una àrea de 27 per 19 metres. Quan no hi hagi actes excepcionals la plaça quedarà lliure de cablejat aeri, cosa que contribuirà també a una millora qualitativa de l'espai públic. Va ser precisament la necessitat de disposar d'un nou sistema de suspensió d'engalanament de la plaça Major el punt d'inici d'aquest projecte, segons el regidor de Serveis Urbans i Espai Públic, Josep Gelis. És la primera fase del projecte, que també preveu l'eliminació dels espais verds de la plaça Major i una tercera fase que ha de servir per canviar el paviment. Els fanals retirats s'instal·laran a la plaça Estrella.

LA XIFRA

107.000
euros
és el cost dels nous punts de llum i suport del cablejat, que assumeix el consistori.

LA FRASE

Volem millorar la seguretat i no afectar les façanes de la plaça, i també la qualitat de la il·luminació
Josep Gelis
Regidor de serveis urbans i espai públic

LA DATA

11.2016
és el mes en què
està previst que entri en funcionament la nova il·luminació, en concret, a mig mes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona