Urbanisme

hotels

permissos

El govern tira per terra l'estratègia de Colau per frenar l'hotel de Drassanes

Cultura rebutja estudiar la petició de protegir l'entorn de la muralla

Manté que no està justificat i que el monument està dins d'una trama urbana “consolidada”

Si el govern d'Ada Colau esperava tenir la complicitat de la Generalitat per frenar l'hotel de luxe amb dos edificis projectat a les Drassanes –al saturat districte de Ciutat Vella–, estava ben equivocat. L'encarregat de donar el cop de porta va ser el conseller de Cultura, Santi Vila, que ahir va deixar ben clar que la Generalitat ni tan sols estudiarà la petició de l'Ajuntament de protegir el valor patrimonial de l'entorn de la muralla de les Drassanes , fet que hauria suposat la suspensió temporal de la tramitació de llicències a la zona i, per tant, la paralització –com a mínim– del polèmic hotel.

“Barcelona ha de prendre les seves decisions amb llibertat i autonomia, sense buscar argúcies o excuses amb altres administracions”, va etzibar el conseller, que va destacar que la delimitació d'un entorn de protecció “no és obligatòria”. Vila va afirmar que “no hi ha cap element que justifiqui la necessitat d'incoar l'expedient per protegir l'entorn de l'edifici de les Drassanes Reials” i va criticar que s'hagi obert un debat públic sobre el tema “amb voluntat de distreure o eludir responsabilitats”.

El conseller va explicar que les Reials Drassanes es van declarar bé cultural d'interès nacional el 1976 i que “en 40 anys no s'ha considerat mai oportú protegir l'entorn”. “Això vol dir que el monument està en un espai urbanísticament madur i consolidat”, va reblar Vila, que hi va afegir que seria “una arbitrarietat absoluta” fer-ho ara. El conseller va dir que aquesta figura s'aplica en poc més del 10% dels monuments declarats bé cultural d'interès nacional, ja que “només serveix per a casos excepcionals i plenament justificats”.

Fonts de Cultura hi van afegir que al setembre ja van traslladar al consistori la posició sobre el projecte, a petició municipal. Ho van fer en un informe amb una conclusió clara: “De la proposta arquitectònica plantejada no se'n desprèn que pugui afectar els valors pels quals les Reials Drassanes es van declarar bé cultural d'interès nacional.” L'Ajuntament, però, no ho veu de la mateixa manera. Fonts municipals van indicar ahir que la trama urbana no està consolidada perquè hi ha un gran solar pendent d'edificar i això “encara fa més evident la necessitat de declarar l'entorn protegit”. A més, van recordar que hi ha altres monuments declarats bé culturals d'interès nacional en espais molt més consolidats –com ara el Liceu, la Pedrera o l'hospital de la Santa Creu i Sant Pau– i que, en aquests casos, s'ha delimitat l'entorn de protecció. El debat es traslladarà la setmana que ve a la reunió que preveuen mantenir el govern municipal i el Departament de Cultura.

LA XIFRA

220
monuments
declarats bé cultural d'interès nacional tenen delimitat l'entorn de protecció, d'un total de 2.071.

LA FRASE

Barcelona ha de prendre les seves decisions sense buscar argúcies amb altres administracions
Santi Vila
Conseller de Cultura


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia