Urbanisme

municipal

urbanisme

Girona blinda la Devesa contra noves construccions

El ple va reduir ahir l'edificabilitat al parc i va vetar la construcció d'equipaments esportius, com ara un pavelló

S'ha ampliat la delimitació amb nous espais, com el vial perimetral, que passa a ser espai verd

El govern veu la modificació com a “pròleg” del pla especial del parc

El ple de Girona va aprovar ahir una modificació del planejament general de la ciutat per ajustar-lo als canvis que comportarà el futur pla especial de la Devesa. Entre els punts més destacats de la modificació hi ha la limitació de la superfície per a noves edificacions al parc, de 2.700 metres quadrats a 1.500. A més, aquesta superfície edificable, en cas de dur-se a terme, seria per a ampliacions dels edificis ja existents o per fer construccions auxiliars. En cap cas, però, nous equipaments esportius. La mesura suposa eliminar la possibilitat que al parc urbà s'hi acabés fent un pavelló esportiu, un punt que ja havia estat motiu de debat i discòrdia política fa anys, i una ombra –la construcció d'un equipament d'aquestes característiques– que mai s'havia acabat d'esvair del tot, malgrat que ja no tenia suports explícits en el ple. De fet, fins a la modificació d'ahir, aquests 2.700 metres quadrats podien ser per a usos esportius, una possibilitat que ara quedarà exclosa.

Actualment, a la Devesa ja hi ha uns 2.000 metres quadrats construïts (en edificis com ara els de la piscina municipal o la caseta del jardiner dels jardins de la Devesa, entre d'altres). La modificació inclou també l'alteració de la delimitació del parc. En concret, s'inclouen dins aquest àmbit els espais que ocupen les dues grans construccions existents a l'entorn, la Fira de Girona i l'Auditori. El regidor d'Urbanisme, Joan Alcalà, va dir ahir que la voluntat de la mesura és que els dos equipaments quedin “incorporats a l'imaginari” del parc.

També passa a incorporar-se dins la delimitació del parc el vial perimetral, part del qual el govern de Girona ha restringit al trànsit el darrer any i que en el projecte de pla especial es preveu que desaparegui per passar a ser una zona de continuació entre el parc i la riba dreta del riu Ter. Fins a la modificació, el vial no formava part del parc urbà de Girona, sinó que estava qualificat com a zona viària. Amb la modificació serà zona verda. Alcalà ho va qualificar d'un “primer pas” perquè el parc s'obri al riu i “un pas definitiu per extingir la zona d'aparcaments.”

No tot és sumar nous espais a la delimitació del parc, també s'exclouen espais que fins ara n'han format part, com ara les rotondes del pont de Pedret i la rotonda del Rellotge. Amb aquestes modificacions en metres quadrats, el balanç total de la superfície del parc de la Devesa creixerà, i passarà de 416.273,99 metres quadrats a 440.259. Bona part de l'augment (24.000 metres quadrats dels quals 4.000 són del vial perimetral) són sobretot gràcies a la inclusió de l'Auditori i la Fira de Girona.

Una darrera modificació té a veure amb l'estètica. La voluntat del govern és que les façanes que donen a la Devesa hagin de ser d'un ventall de colors predeterminats, com passa al Barri Vell de la ciutat. Serà, en tot cas, s'assegura des del govern, una afectació que els propietaris hauran de tenir en compte en cas que duguin a terme obres de remodelació o rehabilitació dels habitatges.

L'opinió dels grups

La modificació es va afegir a l'ordre del ple pel procediment d'urgència, i van votar-hi a favor tots els grups menys ERC-MES. Així doncs, es va aprovar amb els vots de CiU, la CUP, el PSC, C's i el PP, amb un total de 20 vots –faltava la portaveu de C's– i l'abstenció de la coalició entre ERC i MES. En l'exposició de la modificació, el regidor Alcalà va destacar l'esperit del pla especial: “La ciutat ha de viure de cares a la Devesa, i no d'esquenes, com ha passat fins ara.” Alcalà hi va afegir que la modificació “és un primer pas” cap a aquest propòsit.

El regidor d'ERC-MES Martí Terés va expressar la seva sorpresa pel fet que el govern hagi qualificat la modificació del planejament com a “pròleg” del pla especial. Terés va recordar que el 2011 ja es va considerar el vial perimetral integrat a la delimitació del parc. El regidor ho va verbalitzar també en una piulada: “[...] Donen compliment dues vegades a la mateixa moció? Ja es va aprovar la modificació del PGOU 44 el 2011”, assegurava. Per la seva banda, la portaveu de la CUP, Laia Pèlach, va reclamar que es porti a votació aviat el pla especial: “No acaba d'arribar mai”, va considerar, abans d'afegir-hi que “afrontar el pla especial vol dir afrontar el pla d'usos” (una de les grans reivindicacions dels veïns). La portaveu del PP, Concepció Veray, va qualificar de “bona notícia” la limitació de l'edificabilitat, i que el vial passi a ser considerat zona verda. Veray, però, va reclamar també el pla especial.

LES XIFRES

440.259
metres quadrats
passa a tenir l'àmbit delimitat de la Devesa . Augmenta en 24.000 m² sobre el que tenia fins ara.
1.500
metres quadrats
serà la superfície edificable al parc, i només per a ampliacions i construccions auxiliars.

L'atur, l'Any Bertrana, la igualtat de gènere i els serveis funeraris

J. Nadal

L'alcaldessa va començar el ple, com ja és costum, amb les dades de l'atur a la ciutat. Segons va explicar, el desembre es va tancar amb un descens de més del 10% (en concret un 10,76%) en el nombre d'aturats respecte al mateix mes de l'any anterior. Acabant l'any hi havia 5.497 persones desocupades, 663 menys que el desembre del 2015. En el detall, Madrenas va posar en relleu que hi ha hagut un important descens del nombre d'aturats menors de 25 anys (la baixa supera el 17%). Pel que fa a la formació, bona part dels aturats, 4.446, són persones que tenen només estudis primaris o inferiors. Pel que fa al nombre d'afiliats a la Seguretat Social, aquest darrer any ha crescut en 3.000 persones (67.000 afiliats el desembre del 2015 i 70.000 el desembre del 2016). En l'àmbit de les valoracions negatives de les dades, Madrenas va constatar que “la majoria” de contractes són temporals.

Per altra banda, a l'inici del ple, l'alcaldessa va anunciar l'adhesió de l'Ajuntament a la celebració de l'Any Bertrana, que recordarà l'escriptor Prudenci Bertrana i la seva filla, també escriptora, Aurora Bertrana. El comissari de l'Any Bertrana, Oriol Ponsatí, va llegir el manifest a l'inici de la sessió. El ple va votar l'adhesió dins l'apartat de propostes urgents, ja que no havia estat inclosa en l'ordre del dia.

Madrenas va anunciar també l'aprovació via decret del pla de polítiques de dones de l'Ajuntament. La tinenta d'alcalde Sílvia Paneque va explicar que el propòsit és generar igualtat d'oportunitats i tracte, alhora que es lluita per eliminar discriminacions per raó de sexe. Paneque va dir que consta d'un centenar de mesures.

El ple va fer també l'aprovació inicial de l'ordenança municipal de la prestació dels serveis funeraris, que inclou obrir el servei a nous operadors i preveu mesures de major transparència en els costos derivats de la gestió del servei. La CUP va considerar que l'ordenança fa curt perquè no preveu la municipalització del servei. ERC-MES va qualificar de “rentat de cara per a Mémora” (l'empresa que els presta) l'anunci de l'abril del 2016 de la creació d'un paquet social per 1.596,39 euros. Segons van dir, el preu mitjà continua sent d'uns 5.000 euros. L'ordenança es va aprovar amb els vots de CiU, el PSC i el PP (15 vots). La CUP, ERC i C's (9 vots perquè Míriam Pujola, de C's, no va poder participar en la votació) van votar-hi en contra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia