Urbanisme

Urbanisme

Una natura morta?

Dos projectes artístics posen sobre la taula la reactivació del barri de les Adoberies de Vic

Els alumnes de l'IES La Plana van treballar-hi

“Fosc i poc alegre”, “venda de droga”, “pudor fastigosa”, “molts gats”, “solemnitat i nostàlgia”... Aquestes són algunes de les percepcions i sensacions que els transmeten les Adoberies de Vic als 200 alumnes de l'IES La Plana, tal com es va plasmar en un mapa cognitiu del projecte de mediació educativa Adoberismes, fet amb el suport de la beca d'educació Art Jove 2016 de la Generalitat en col·laboració amb l'ACVic Centre d'Arts Contemporànies. En aquest espai, situat davant per davant de les decrèpites però suggestives Adoberies, des de divendres fins al 13 d'abril s'hi exposa Oficina de Turisme, una instal·lació que recull el treball fet amb els joves, i A_A_A, una mostra sobre el primer any de treball del col·lectiu A+, dedicat a la reactivació cultural del barri vigatà mitjançant l'art i l'arquitectura.

Oficina de Turisme juga amb ironia amb la forma com s'ha especulat amb les Adoberies des de la propietat privada o amb la museïtzació”, va explicar abans de la inauguració Helena Muñoz, comissària de l'exposició. “El que vol és subvertir els discursos que hi ha hagut fins ara i buscar-ne de nous, més enllà de l'aspecte arquitectònic o patrimonial”, hi va afegir. L'exposició es basa en els tres eixos de treball amb els alumnes: el paper de la dona, el treball (industrial i artesanal) i la funció del riu. Com en tota oficina de turisme, el que hi troba el visitant és una taula d'atenció al públic però també postals que fan referència a algun dels tres aspectes citats i exemplars de revistes. Entre aquestes, Vermut de Vellut, que recull la performance que el col·lectiu La Troca va fer a la riba del riu Mèder,o Adoberismes, on s'explica el projecte fet durant el curs escolar 2015/2016 en l'assignatura serveis a la comunitat.

El treball realitzat amb els alumnes va suposar la recerca d'imatges a l'arxiu comarcal o una entrevista al president del Gremi d'Adobers, Antoni Ylla. De la feina feta en va resultar, entre d'altres, una guia de les adoberies de Vic existents i derruïdes, fet que explica que a Oficina de Turisme hi hagi una vitrina amb restes pètries. Donar una sortida, a curt i mitjà termini, a l'espai públic del barri de les Adoberies depèn de la interpel·lació de tots els agents implicats i el col·lectiu A+ ho té present. Per això ja preparen trobades amb artistes i associacions de veïns, perquè l'olla no deixi de bullir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia