Urbanisme

Els municipis no podran cobrar la plusvàlua si no hi ha guanys

El Tribunal Constitucional resol contra aquest impost municipal i obliga els ajuntaments a refer les ordenances

Els consumidors ho celebren i animen a reclamar

El Tribunal Constitucional (TC) va anul·lar ahir l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana, un tribut municipal més popularment conegut com la plusvàlua i que, en teoria, grava, en el moment de vendre un habitatge, la revaloració de l'immoble, tot i que, de fet, tothom l'acaba pagant encara que el seu habitatge hagi perdut valor. Des de l'inici de la crisi, cada cop són més les persones que han reclamat judicialment el retorn d'aquest impost municipal i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ja va resoldre, l'any 2013, en la mateixa línia: si no hi ha guany, no s'ha de pagar. Tot i així, els ajuntaments, d'acord amb l'article 104 de la llei d'hisendes locals, mantenien l'impost en les seves ordenances.

Aquest tribut, que ha estat una important font d'ingressos municipals durant la bombolla immobiliària, es cobra en el moment del traspàs del bé, ja sigui un habitatge, una oficina, una plaça de pàrquing o un traster, per exemple. La quota que s'exigeix no té res a veure amb el valor que va costar o amb el qual es ven, sinó que es calcula en funció del valor marcat per l'impost de béns immobles (IBI). I a aquesta quota se li aplica un coeficient prenent com a base els anys que fa que es va adquirir el bé i un tipus impositiu municipal, el que marquen les ordenances.

La sentència de l'alt tribunal d'ahir estima el conflicte d'inconstitucionalitat plantejat pel jutjat contenciós administratiu número 3 de Sant Sebastià en relació amb diversos articles de la norma foral i que afecten el territori històric de Guipúscoa. De tota manera, el redactat d'aquesta norma és clavat al de l'article 104 de la llei d'hisendes locals i, per tant, la interpretació de l'alt tribunal serà la que prevaldrà, tot i que encara té altres conflictes d'inconstitucionalitat contra aquesta mateixa llei pendents de resoldre. El dictamen obliga els ajuntaments a refer la norma per evitar el cobrament d'aquest tribut en el cas que no hi hagi benefici, cosa que ahir mateix va acceptar el president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, Abel Caballero. El també alcalde de Vigo va qualificar d'“injust” aquest impost i va explicar que la seva entitat ja havia plantejat al govern espanyol la necessitat de reformar la llei d'hisendes locals.

El TC anul·la l'impost perquè considera que alguns dels seus articles són contraris al principi de capacitat econòmica del contribuent; és a dir, segons l'alt tribunal gravar el venedor de l'immoble sense valorar la seva capacitat econòmica va contra l'article 31.1 de la Constitució, que indica que “tothom contribuirà al sosteniment de les despeses públiques d'acord amb la seva capacitat econòmica mitjançant un sistema tributari just”.

I ara, les denúncies al jutjat

Després de les denúncies per les preferents i les més que previsibles per les clàusules sòl dels pròxims mesos, ara una altra reclamació amenaça de col·lapsar encara més els jutjats.

Tant les organitzacions de consumidors com els gabinets d'advocats explicaven ahir que els usuaris han de presentar les seves reclamacions als ajuntaments, però també que la sentència del TC aplana el camí a les denúncies judicials en cas de resposta negativa dels consistoris afectats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona