Urbanisme

desnonaments

balanç

El 2016 es van evitar 250 desnonaments a la regió

difusió Vic és el marc de la jornada territorial de formació per als ens locals sobre la nova llei de protecció del dret a l'habitatge novetat La consellera Borràs constitueix la Comissió d'Habitatge i Assistència de la Catalunya Central

Les prestacions urgents (154), els acords pactats a través del servei Ofideute (58) i les adjudicacions de pisos a través de la Mesa d'Emergència (38) van permetre evitar 250 desnonaments a les comarques de la Catalunya Central l'any passat. La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, va donar a conèixer aquestes dades ahir a Vic, amb motiu de la jornada territorial de formació per als ens locals de la llei 4/2016, de protecció del dret a l'habitatge de les persones en risc d'exclusió residencial. “És molta la feina que tenim al davant i és del tot necessari col·laborar amb el conjunt de les administracions locals”, va afirmar la consellera.

La nova legislació –vigent des del desembre passat– es val de quatre instruments per garantir l'accés a l'habitatge i evitar desnonaments. Un és el parc d'habitatge públic destinat a lloguer social, que el 2016 la Generalitat va ampliar a la Catalunya Central amb la cessió de 140 pisos d'entitats financeres, amb l'ús del dret de tanteig i retracte a què tenen dret les administracions a l'hora de comprar habitatges de bancs (11 pisos), i amb el programa 60/40 d'ús de parc privat de lloguer amb el qual la Generalitat abona el 60% del cost del lloguer i l'Ajuntament, el 40%. Una altra eina per evitar desnonaments és la mediació per resoldre casos de sobreendeutament, mitjançant el servei Ofideute. A la Catalunya Central, l'any passat es van aconseguir per aquest canal 58 solucions pactades (el 2015 van ser 27). El tercer instrument per ajudar les persones en risc d'exclusió residencial a pagar el lloguer són els ajuts. Un d'aquests ajuts són les prestacions ordinàries al pagament del lloguer i la hipoteca, de les quals l'any passat se'n van donar 5.208 a la Catalunya Central (3.485, el 2015) per un import de 8,5 milions d'euros (5,6 milions l'any anterior). Un altre ajut és l'urgent, “que només es dona quan en cas de rebre'l la família surt d'aquella situació”, va explicar Jaume Fornt, director de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya. Aquest consisteix a pagar un deute d'un màxim de 3.000 euros i 12 mesos de subvenció d'una part del lloguer (amb un límit de 2.400 euros anuals). D'aquestes prestacions, a la regió central el 2016 se'n van donar 154. Pel que fa als ajuts implícits (per a ciutadans que resideixen en habitatges de parc públic de la Generalitat), l'any passat se'n van concedir 411 amb una dotació econòmica de 630.974 euros. La quarta eina de què disposa el govern és la Mesa d'Emergència, que adjudica habitatges a persones i a unitats familiars en situació d'elevat risc d'exclusió social. L'any passat es van fer, per aquesta via, 38 adjudicacions d'habitatges (66 el 2015).

LA XIFRA

140
pisos
d'entitats financeres va aconseguir la Generalitat a la Catalunya Central per ampliar el seu parc d'habitatge públic.

LA FRASE

És del tot necessari col·laborar amb el conjunt de les administracions locals
Meritxell Borràs
consellera de governació de la generalitat de catalunya

A favor de la mediació

La llei 4/2016 preveu la creació d'una comissió d'habitatge i assistència davant situacions d'emergència social (Chase), que actua en processos de mediació entre les famílies amb sobreendeutament i les entitats financeres. Ahir la consellera d'Habitatge va presidir la constitució de la de la Catalunya Central, una de les vuit que aquesta setmana comencen a posar-se en marxa al país. Les comissions estan formades per representants de diferents departaments de la Generalitat, de l'Associació Catalana de Municipis i de la Federació de Municipis de Catalunya, del Consell de Persones Consumidores, de l'Associació Espanyola de la Banca, i per representants dels consells del Col·legi d'Advocats, dels Col·legis Territorials d'Administradors de Finques, del Col·legis d'Agents de la Propietat Immobiliària, de CCOO i de la UGT, i de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social. Aquest servei de medicació tindrà dos mesos per resoldre els casos. “Estem donant una resposta a l'altura de les necessitats d'habitatge que hi ha”, deia Borràs, que recordava que la Generalitat el 2016 va destinar-hi gairebé 110 milions d'euros, mentre que l'aportació de l'Estat es va reduir un 50%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia