Urbanisme

L'Ajuntament d'Arbúcies repara la bassa de la Farga i hi troba més nàiades

Els treballs posaran fi a les fuites d'aigua i han obligat a buidar l'estany

És un dels pocs espais de Catalunya on hi ha nàiades, un mol·lusc fluvial protegit

L'Ajuntament d'Arbúcies està reparant el mur de la bassa de la Farga, un dels espais més emblemàtics del municipi i un dels pocs a Catalunya on hi ha nàiades, un mol·lusc fluvial protegit. Les obres d'arranjament, que tindran un cost d'aproximadament 30.000 euros, permetran evitar que hi hagi fuites constants d'aigua, i també que l'aigua que arriba a la turbina de la Farga del Roquer, que és un espai museístic, estigui neta de llots i no s'hagi de reparar tan sovint com ara.

Per dur a terme les obres d'arranjament de la bassa de la Farga s'ha hagut de buidar d'aigua, acció que va obligar a traslladar els animals que hi havia. A banda d'ànecs i peixos, els agents rurals van fer-se càrrec de retirar temporalment també les nàiades. Segons va explicar el regidor d'Obres i Manteniment Urbà, Àngel Cabrero, fa deu anys, quan es va fer una primera reparació, no tan exhaustiva com la d'ara, s'hi van trobar sis nàiades, i ara n'hi havia quaranta, fet que indica que s'estan reproduint. “Ara els tenim en un lloc especial, amb la humitat i els fangs que necessiten”, va afegir-hi. L'aigua de la bassa de la Farga es feia servir antigament per fer anar un molí i els torns d'una antiga fàbrica. El seu ús principal va desaparèixer, però actualment és un dels espais més freqüentats no només pels arbuciencs sinó pels visitants.

Amb els anys, el mur de la bassa, que limita amb el carrer Mossèn Anton Serres, s'havia anat degradant i cada cop hi havia més fuites d'aigua. A l'estiu era especialment preocupant, ja que es nodreix d'aigua de la riera i encara escasseja més. Per fer la reparació s'han hagut de retirar les pedres que s'hi van posar fa anys perquè la bassa no tingués tanta profunditat i no calgués tanta aigua, i s'han retirat també els llots. Per reparar la paret, a més, segons Cabrero, s'ha arribat fins a l'antic fonament de la bassa, i això ha permès, a banda d'eliminar les fuites, trobar les antigues canalitzacions d'aigua de la bassa i un rec, que també s'han decidit recuperar, tot i que inicialment no estava previst. Això permetrà tenir dues vies de sortida d'aigua, de manera que la que arribi a la turbina de la Farga del Roquer serà neta, i no hi haurà els problemes d'embussament que es detectaven sovint, a causa dels fangs. Des del 2011 la Farga del Roquer és un centre d'interpretació on es pot veure tot el funcionament de l'antiga farga, que data del segle XIX i va ser un referent patrimonial de l'època industrial al Montseny.

LA XIFRA

40
exemplars
de nàiada hi havia a la bassa, i els agents rurals els tornaran a posar quan s'ompli novament


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona