Urbanisme

Urbanisme

La llegenda de les Glòries

Veïns i comerciants dels barris afectats entomen amb resignació la paralització de les obres i lamenten que es tornin a endarrerir

Destaquen la pols, el soroll i els embussos com a principals molèsties causades pels treballs

Les entitats veïnals reclamen que s'executi el túnel sencer un cop se'n reprengui la construcció

Els treballadors i les màquines desapareixeran de les Glòries d'aquí a un mes i mig, un cop assegurada la zona

La paralització de les obres del túnel de la plaça de les Glòries, i el consegüent retard en la finalització dels treballs, eren ahir tema de conversa ineludible entre els veïns i comerciants de la zona. “Les obres de les Glòries? Pfff!” L'esbufegada inicial era el símptoma més clar de la resignació –en alguns casos enuig– amb què ha estat rebuda la notícia, que situa en el 2020 l'acabament de la primera fase del túnel. La llista dels greuges derivats de les obres varia en funció del cas, però hi ha tres molèsties que tothom té ben presents: la pols, el soroll i els embussos. Els veïns dels barris de l'entorn –el Poblenou, el Fort Pienc, la Sagrada Família, el Camp de l'Arpa i el Clot– no abaixen la guàrdia en vista del nou escenari i posen damunt la taula dues qüestions que consideren imprescindibles: reclamen que, un cop es reprenguin les obres, es construeixi tot el túnel –inclosa la segona fase, fins a la rambla del Poblenou– i que s'avanci de manera més àgil en la transformació de les Glòries, un projecte que inclou habitatge públic, equipaments i un gran parc; és a dir, en tot allò que no tingui relació amb el túnel.

“Veig bé que facin el túnel, però cada vegada s'endarrereix més. Això sembla la llegenda de la plaça de les Glòries, tothom en parla i no es fa mai realitat”, explica resignada la Montserrat, que des de fa quatre anys regenta la papereria Àgora al carrer Castillejos, a tocar de la Gran Via. La botiguera assegura que, a causa dels treballs a les Glòries, passa menys gent per davant del seu negoci. “El centre comercial ens fa mal i les obres han accentuat aquesta situació; aquí al costat hi havia una botiga que venia roba de segona mà i ha hagut de tancar”, afirma. Ella no està d'acord amb la decisió que ha pres el govern municipal. “Entenc que l'Ajuntament miri pels seus comptes i pels veïns, però aquests mesos d'aturada [està previst reiniciar els treballs al gener] també tenen un cost per a nosaltres”, es queixa. En Marcos és quiosquer i fa una valoració similar a la de la Montserrat. El seu negoci va ser traslladat fa dos anys a l'avinguda Diagonal, a l'altura del carrer Badajoz. “Si la reforma de la plaça de les Glòries ja estigués acabada, penso que vindria més gent”, comenta. El quiosc és a tocar de l'antiga torre Agbar. “Ja va ser un cop dur que no hi fessin l'hotel, i ara, a més, s'endarrereixen les obres”, explica el quiosquer, que destaca les queixes que rep dels distribuïdors pels problemes de trànsit a la zona.

Malgrat tot, però, hi ha qui veu la part positiva de la rescissió del contracte amb les constructores. “Hi haurà un endarreriment, però em sembla normal que l'Ajuntament ho hagi fet si el cost i el període per fer les obres s'han incrementat. Si no s'allarga gaire, crec que valdrà la pena, perquè és un toc d'atenció a les empreses; les que hagin de continuar les obres o facin altres treballs a la ciutat ho hauran de tenir en compte”, opina en José Antonio, veí del carrer Sant Joan de Malta. La Lourdes, que viu al carrer Castillejos, sí que es mostra enfadada. “Sento frustració, perquè això cada cop s'endarrereix més”, afirma.

La solució “menys dolenta”

Els operaris i les màquines desapareixeran de les Glòries d'aquí a un mes i mig, un cop s'hagin acabat de fer dos col·lectors i s'hagi assegurat la zona. La sensació que tenen les associacions de veïns de l'entorn és que el govern d'Ada Colau ha optat per la solució “menys dolenta”. “Reclamem que la nova posada a licitació es faci bé i exigirem fortament que abasti la totalitat del túnel, inclosa la segona fase; volem que, un cop comencin les obres, ja no parin”, subratlla el vocal d'Urbanisme de l'Associació de Veïns del Clot-Camp de l'Arpa, Miquel Catasús. Les obres de les Glòries són molt complexes i l'aparició d'imprevistos i complicacions no ha agafat per sorpresa les entitats veïnals. “Les constructores han fallat, però també les empreses que van fer els estudis previs, i s'han d'exigir responsabilitats; hi ha moltes coses que s'han fet malament i això no pot tornar a passar”, afirma Joan Itxaso, de l'Associació de Veïns de la Sagrada Família. Tot i la reclamació veïnal, una posada a licitació dels treballs que inclogui tot el túnel no entra per ara en els plans del govern municipal. “No exigim que es faci tot en dos anys, perquè sabem que no es pot, però volem que es posin tots els temes damunt la taula, amb un calendari i uns compromisos pressupostaris assegurats; si així hem d'esperar cinc anys per tenir una plaça de les Glòries com Déu mana, penso que haurà valgut la pena”, conclou Catasús.

El cost de l'obra
La primera fase del túnel viari de les Glòries s'ha executat en un 70%. Les obres es van posar a licitació amb un preu inicial de 80 milions i es van adjudicar per 60, amb una rebaixa gairebé del 25%. L'obra feta fins ara equival a 43,8 milions i s'estima que els treballs pendents es posaran a licitació per un valor inicial de 38,2 milions. Hi ha uns costos afegits d'1,5 milions derivats de l'aturada i la represa de les obres i, a tot això, cal sumar-hi els 23.000 euros mensuals que costarà el manteniment i la seguretat de l'espai.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona