Urbanisme

Municipal

Mataró vol obrir els solars buits per cedir-los als veïns

L’Ajuntament ja ha fet inventari dels llocs i anuncia que farà un concurs públic per adjudicar-los a tothom que hi presenti un projecte

El govern local confia que amb vista a l’any que ve es posin en marxa els primers

L’Ajuntament de Mataró ha anunciat que vol obrir els solars buits que hi ha escampats per la ciutat i cedir-los a entitats ciutadanes sense afany de lucre. Es tracta d’espais municipals que actualment són erms, ja que els projectes que s’hi han de desenvolupar o bé encara estan per fer o han quedat en situació de punt mort. En vista d’aquesta perspectiva, i per preservar-los d’una degradació galopant, el consistori ha optat per reaprofitar-los i donar-los una nova vida perquè els futurs adjudicataris en facin un ús temporal. La regidora d’Urbanisme, Núria Calpe (CiU), explica que abans d’entregar els terrenys, s’obrirà un concurs públic perquè tothom que vulgui presenti projectes per portar-hi a terme. “No es tracta només de fer-hi horts urbans, sinó donar cabuda a més propostes com ara les que tenen relació amb el lleure o el joc o com a espais de trobada veïnal”, defensa la regidora, que manté que ja hi ha associacions locals que s’han mostrat interessades a participar-hi.

Els solars estan pensats per a l’autogestió comunitària, però tindran l’acompanyament de l’Ajuntament que, a través d’una empresa, els oferirà tot tipus d’assessorament per a la funció que s’hagi escollit, però també dels diferents serveis municipals relacionats. “Es tracta de donar un cop de mà i que els projectes tirin endavant”, assenyala. Calpe, que tot i que no vol avançar el nombre total d’espais que hi haurà disponibles després de fer-hi l’inventari, sí que indica que la intenció és que la cessió es pugui materialitzar l’any que ve, amb una partida específica als pressupostos per condicionar-los adequadament per als nous usos.

La proposta arriba després que VoleMataró, a l’oposició municipal, hagi reclamat la posada en marxa d’uns horts urbans que fa anys que es van prometre als veïns de Cerdanyola. Una demanda que va tenir els suport de tots els grups municipals, fins i tot del govern del PSC i CiU. Sigui com sigui, la iniciativa és ben vista per tothom perquè el pla de buits contribuirà a canviar l’urbanisme que s’ha fet fins ara, ja que “d’una certa especulació immobiliària es podria passar a una concepció més solidària”.

LA FRASE

No només es poden fer-hi horts urbans, sinó que es tracta de donar cabuda a altres propostes
Núria Calpe
regidora d’urbanisme

Espais “regalats” a les Cinc Sènies

Si dins de la ciutat, la intenció és obrir solars en desús i omplir-los d’activitats, l’Ajuntament de Mataró també promou el conreu als camps erms de la zona de les Cinc Sènies. La intenció és mantenir-hi l’ús agrícola i que continuïn fent de rebost de la ciutat. En aquest context, el consistori també ha posat a concurs la concessió de dues de les finques municipals amb l’objectiu que els adjudicataris hi facin de pagès, preferentment de productes ecològics i de proximitat. El que no s’esperava l’Ajuntament és que ningú s’hi interessés inicialment. El cànon anual a pagar era de 1.100 euros i després de revisar-ne el preu, al final han sortit per un cost que tots els grups de l’oposició s’han afanyat a criticar perquè consideren que s’està “regalant” la terra. Per una finca de 3.400 m², s’haurà d’abonar 149 euros l’any i per una altra, de més de 9.600 m², la tarifa que s’ha assenyalat és de 395 euros l’any. La regidora d’Urbanisme, Núria Calpe, defensa que la intenció en cap cas és treure’n cap rèdit econòmic sinó que pagesos de les Cinc Sènies o entitats locals “posin en valor el patrimoni agrícola de la ciutat”. De moment, només s’ha adjudicat una de les parcel·les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.