Urbanisme

Municipal

Terrassa destina 10 milions del superàvit a manteniment

L’Estat obliga a eixugar dèficit amb part del romanent i també condiciona les obres al fet que s’executin entre el 2017 i el 2018

Tira endavant 88 projectes, entre els quals hi ha l’‘skatepark’ pendent des del 2010

Entre el que queda d’any i el 2018 l’Ajuntament de Terrassa destinarà 10,6 milions a executar 88 projectes de millora als diferents districtes de la ciutat, que suposaran més d’un centenar d’actuacions destinades principalment al manteniment urbà, però també d’edificis municipals i adequació de l’entorn natural. El consistori ha batejat aquestes actuacions com a programa Barris en marxa, que no és nou, ja que es va començar a implantar el 2014 com a pla de xoc, aleshores motivat per pal·liar els efectes de la crisi recollint les demandes veïnals dels barris.

En aquesta ocasió les accions es podran dur a terme gràcies al romanent de tresoreria del 2016, motivat per uns ingressos superiors en les previsions del pressupost, menys despesa i la recuperació del deute que altres administracions tenien amb el consistori. La llista d’actuacions no és la que hauria preferit executar el mateix govern, com va admetre al juny el primer tinent d’alcalde i regidor de Serveis Generals i Govern Obert, Alfredo Vega, però la llei d’estabilitat pressupostària i la llei de racionalització i sostenibilitat de les administracions locals (LRSAL) limiten el marge d’actuació dels consistoris, ja que, d’una banda, una part del romanent ha de destinar-se a eixugar deute –hi destinen1,2 milions del total de 12,1 milions de superàvit– i, de l’altra, les inversions financeres han d’estar destinades a actuacions que no portin una despesa afegida en anys posteriors i, a més, s’han de poder licitar abans del 31 de desembre del 2017 i executar en aquests dos anys.

Vega va admetre la falta de llibertat dels ajuntaments en el ple del juny, quan es van aprovar els primers expedients de 3,6 milions, que van tenir una segona part en el del juliol, amb 6,9 milions més; va assegurar que “ens manca llibertat i segurament prioritzaríem algunes d’aquestes despeses”. Amb tot, TeC i ERC-MES van lamentar que la història es repeteix cada any, sempre “hi ha una manca de projectes” i s’acaba optant per la “repartidora amb una lògica clientelar”, en paraules del portaveu dels Comuns, Xavi Matilla.

La majoria d’actuacions es destinen a treballs d’asfaltatge, reparació de voreres, enjardinament, enllumenat, semàfors, clavegueram i rehabilitació d’edificis. Entre les actuacions destaca la del reivindicat parc de patinatge de Can Jofresa, una actuació guanyadora en el pressupost participatiu de fa set anys.

La Rambla, en obres un altre estiu

Des que es va reformar la rambla d’Ègara a partir del projecte de l’arquitecta Beth Galí –va costar més de 2,5 milions–, i tot i prohibir-hi la circulació dels vehicles privats l’any 2011, l’Ajuntament ha hagut d’intervenir gairebé cada any per condicionar els passos de vianants fets de llambordes que es trenquen amb el pas dels autobusos.

Aquest estiu no serà cap excepció i ja està tallada des de dilluns passat fins al 20 d’agost, però l’actuació d’enguany vol posar fi a aquesta problemàtica, molt qüestionada per CiU quan era a l’oposició, i s’opta per substituir les llambordes que es degraden fàcilment per un paviment asfàltic que tingui una vida útil més prolongada.

S’aprofitaran les obres que executa l’empresa Asfaltos Barcino SL, amb un pressupost de 84.445 euros, per reforçar la senyalització d’aquests mateixos passos de vianants i fent èmfasi en l’exclusivitat de pas per a autobusos, taxis i bicicletes, per millorar la seguretat a la via.

Durant el temps que durin els treballs, els autobusos circularan pels carrers paral·lels d’Arquimedes i Galileu. Per accedir als aparcaments també s’han modificat alguns sentits de circulació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona