Urbanisme

opinió

Banyoles 2040: expliquem el POUM

L’Ajuntament de Banyoles està treballant en el POUM, el pla d’ordenació urbanística municipal. Es tracta d’un pla urbanístic fonamental per a la ciutat, ja que decideix com serà Banyoles i el nostre dia a dia en un futur a mitjà termini, pels volts del 2040. Defineix quins equipaments es construiran o reformaran, com seran els espais públics, quins sectors econòmics es potenciaran, com es regularan els espais naturals, com es revalorarà el patrimoni històric i cultural, de quina manera ens desplaçarem d’un lloc a un altre, quines energies utilitzarem, etc.

El nou pla urbanístic establirà com serà la zona on hi ha ara les empreses Nutrex, Agrienergia, Can Juncà i d’altres, la vasta i prometedora zona, de Sotamonestir, amb els seus actuals horts i recs; l’entorn dels instituts; els nous equipaments; el front d’Estany; la zona de Correus i el Casal de la Gent Gran; la zona de la Cooperativa, i Can Castanyer, per posar només uns quants exemples. El nou POUM, per tant, té una importància cabdal.

Des de l’oposició, des del grup de Junts per Banyoles-ERC, ens sembla que és una oportunitat magnífica de pensar i construir la nostra ciutat. Un pla general mai no pot ser només obra de l’equip de govern. Creiem que hi ha d’haver una participació ciutadana i de tots els agents ciutadans, juntament amb tots els grups municipals. Junts per Banyoles-ERC assistim a les reunions de seguiment a les quals l’equip de govern ens convoca, juntament amb la resta de grups de l’oposició, i en les quals l’equip d’arquitectes redactors del pla ens mostra els plànols i ens explica quines àrees proposen com a residencials, industrials, equipaments, zones verdes, per on passaran els carrers, els carrils bici, els recs, on són els aparcaments, etc. Què hi trobem a faltar? Les polítiques d’habitatge, turístiques, de mobilitat, de sostenibilitat, industrials, de serveis, que han de guiar i traduir-se en els plànols com a estratègies d’ordenació i creixement de la ciutat. Se’ns remet a uns informes totalment genèrics de l’avanç de pla, elaborat per tècnics de la Generalitat, asèptic i gris, i amb poca concreció.

Nosaltres volem consens en l’aprovació del POUM, creiem que votar no en l’aprovació inicial, prevista per a final del 2017, és un símptoma de fracàs. No pretenem votar en contra a priori, com faran altres grups de l’oposició. No es tracta només d’aconseguir el titular del vot negatiu a primera pàgina. No, no volem titulars inútils: el que ens motiva és tenir una participació activa, que se’ns escolti, que es tinguin en compte les nostres aportacions i les que ens fan arribar grups ciutadans, i no que se’ns convidi a les reunions de seguiment només com a oients passius. Demanem ambició, visió de ciutat, polítiques agosarades que facin de la nostra Banyoles un lloc atractiu per viure-hi, per ser visitat, per estudiar-hi, per treballar-hi, per comprar-hi, per passejar-hi, per relacionar-s’hi. Encara hi som a temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia