Urbanisme

Municipal

L’exregidora Itziar González dissenyarà la nova Rambla

La proposta de l’equip de l’arquitecta, format per quinze professionals, guanya el concurs per recuperar el passeig per als veïns

S’hi incorporaran les mesures de seguretat i memorialistes que s’acordin arran dels atemptats

Les mostres d’homenatge i record a les víctimes de l’atemptat del 17 d’agost a càrrec de la ciutadania segueixen ben presents a la Rambla, que torna a estar abarrotada tres setmanes després. Més enllà dels turistes, aquests dies els veïns han tornat a sentir-la seva i el repte de recuperar l’emblemàtic passeig ha adquirit més sentit que mai. En aquest context, l’Ajuntament va fer públic ahir que ha adjudicat el concurs internacional per definir la transformació de la Rambla a l’equip km-Zero. Format per quinze professionals de diferents àmbits, té com a cara visible l’exregidora del districte de Ciutat Vella i arquitecta Itziar González, que ja va afrontar la reordenació de la Rambla com a edil. Símbol de la lluita contra la corrupció, va formar part del govern de Jordi Hereu fins que va dimitir el 2010, arran de la negativa a avalar l’hotel del Palau de la Música.

Els professionals de km-Zero –molts propers a la dinàmica veïnal del passeig– hauran de concretar ara nombroses actuacions que van molt més enllà de la reforma física de l’espai. Una feina que tindrà com a marc urbanístic el pla especial d’ordenació de la Rambla aprovat l’any passat, que camina cap a una pacificació del passeig. Durant el procés de desenvolupament del projecte, com és lògic, s’incorporaran tots els elements relatius a la seguretat que determinin els experts arran dels atemptats i també es tindrà en compte la senyalització memorial que s’acordi.

Les obres, el 2019

Segons el calendari previst, en els pròxims sis mesos l’equip guanyador haurà de treballar en un document d’estratègies d’actuació, que ha d’incorporar la definició d’objectius i criteris pel que fa a diversos àmbits: accions socials i turisme, cultura i patrimoni, i mobilitat i espai públic. El document estarà format per un pla de gestió d’espais de gran afluència, un de dinamització comunitària i un tercer de gestió cultural i equipaments, a banda de l’avantprojecte d’urbanització de l’espai públic. L’objectiu és que el projecte executiu estigui enllestit la tardor de l’any que ve i que les obres puguin començar a principi del 2019.

La proposta de km-Zero –equip format amb l’empenta del col·lectiu veïnal SOS Rambla– inclou estratègies per canviar els usos comercials dedicats al turisme en les plantes baixes i potenciar els usos ciutadans de l’espai. També preveu desenvolupar polítiques d’habitatge per recuperar veïns que visquin al passeig i actuacions de millora de l’accessibilitat al transport públic, així com mesures de restricció del vehicle privat. En l’àmbit de la dinamització comunitària, la idea és fer una auditoria ciutadana que permeti tirar endavant accions per a la implantació de nou comerç de proximitat i habitatge. Pel que fa a la gestió cultural, es proposa crear un centre documental i de recerca per rememorar la història desconeguda dels edificis i es promourà la Rambla com a centre internacional d’investigació “de turisme crític i economia circular”. Es treballarà també per recuperar-la per a celebracions col·lectives i reivindicatives.

Amb relació a l’avantprojecte urbanístic, l’objectiu és fer que la Rambla –que ara és una frontera psicològica entre el Gòtic i el Raval– es transformi en un espai on es desenvolupi la vida quotidiana de la ciutat. “Volem aconseguir espais d’intimitat on els veïns puguin carregar piles i estar-s’hi bones estones”, va afirmar González, que no va voler avançar cap detall. Un altre aspecte que planteja la proposta és establir mecanismes de control sobre les transaccions immobiliàries i les ordres d’execució per recuperar els habitatges de llarga estada. La participació ciutadana tindrà també un paper important en el projecte, que vol afavorir la vida comunitària i veïnal i buscar un “equilibri respectuós” entre veïnat i visitants per evitar nous processos de gentrificació derivats de la intervenció a la Rambla.

LA XIFRA

6
equips
s’han presentat al concurs de la Rambla. Km-Zero ha fet una proposta econòmica de 731.000 euros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona