Urbanisme

municipal

Sant Feliu refà plans a Rius i Calvet per les arrels dels oms

El ple aprovarà demà descatalogar l’arbrat, protegit i que volien trasplantar, perquè extreure’l posa en risc l’estabilitat del mur de contenció del passeig

La junta de govern prendrà el control de l’obra

El govern de Sant Feliu de Guíxols haurà d’introduir canvis en el projecte de reurbanització en curs del front marítim del passeig Rius i Calvet, arran de les complicacions diagnosticades en el trasplantament previst de la quinzena d’oms. El creixement de les arrels, que ja feia feixuc el trànsit per l’estreta vorera, feia aventurar que el trasllat de l’arbrat no seria senzill, però, després d’excavar rases i comprovar que les arrels s’estenen de manera caòtica pel subsol, s’ha conclòs que conservar i extreure els arbres “comportaria riscos per a la seguretat dels treballs, perquè comprometen l’estabilitat del mur de contenció del passeig“, explica el regidor d’Urbanisme, Josep Saballs. Fins i tot, algunes arrels s’endinsen sota els fonaments dels habitatges de la vorera interior.

Per prosseguir amb les obres, iniciades fa una mica més d’un mes, caldrà modificar el contracte per descartar l’operació de trasllat –tot i que potser un dels exemplars més joves sí que se salvarà– i substituir-la per una tala convencional, explica l’edil. El tràmit, com que és competència del ple per la magnitud econòmica dels treballs, passarà demà pel ple com a punt d’urgència. Però en paral·lel es votarà delegar el seguiment de l’operació –a l’hora d’introduir més canvis i per a la contractació– en la junta de govern, un dels aspectes que no acaba de compartir algun dels portaveus de l’oposició. Saballs argumenta que ho fan per guanyar agilitat davant nous imprevistos que poguessin sorgir.

Normalitat, d’altra banda

El govern local compta que mitjançant la tala dels arbres es podrà mantenir la integritat del mur de contenció, fora d’algun reforç a les zones més afeblides. L’estructura, que aguanta les terres del passeig, s’ha de conservar enfortida amb el nou calaix de formigó de la riera. Pel que fa a la renovació de les xarxes de serveis, ja s’han instal·lat trams del nou col·lector de pluvials i algunes noves canonades, tot i l’obstacle que molts dies està plovent a estones. La setmana passada també van retirar amb una grua l’escultura La Costa Brava, de Joan Rebull, que se sotmetrà a una restauració.

Per tant, Saballs manté la previsió que els treballs planificats en la primera part de l’obra puguin estar enllestits cap a finals de maig –o al juny, en cas que la climatologia faci allargar feines–. El tram es reobrirà provisionalment al trànsit i fins a la tardor no reprendran la reforma. Les obres han ocupat també bona part del racó de Garbí de la platja, amb maquinària i materials, però en les pròximes setmanes es reduirà ocupació perquè s’hi pugui instal·lar la guingueta de la Gàbia dels Mussols.

LA XIFRA

14
dels 15 oms
del passeig Rius i Calvet no es conservaran pel risc per a l’estabilitat del mur. Només, si és possible, un exemplar més jove.

Els arbres s’han de descatalogar

El rengle d’oms estava protegit dins del catàleg d’arbres del POUM, i el ple també haurà de donar llum verd a la seva exclusió, sobre els arguments exposats en diferents informes externs i municipals. La intenció era traslladar-los a un nou emplaçament al voltant del parc de les Dunes, al nucli guixolenc de la platja de Sant Pol, però encara que no siguin aquests arbres, Saballs avançava ahir que el contracte ja preveia suplir els exemplars que no sobrevisquessin per d’altres d’una mida destacada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia