Urbanisme

Besalú posa en ordre els seus horts amb un pla especial de protecció

El document preveu, entre altres accions, la municipalització del canal gran, la prohibició dels hivernacles i la instal·lació d’un sol model de caseta

L’Ajuntament de Besalú té sobre la taula l’avantprojecte del pla especial de protecció dels horts, un document en què, entre altres qüestions, es marquen una sèrie d’actuacions a realitzar-hi. En aquest apartat destaca la voluntat de passar a titularitat municipal el tram del canal de reg principal, que encara és privat, un objectiu per al qual el consistori ja ha iniciat negociacions amb els propietaris. També s’hi preveu la prohibició d’instal·lar hivernacles i l’obligatorietat que les casetes d’eines que es posin a partir d’ara siguin d’un model concret; fer que el reg es faci a partir de les canalitzacions secundàries i no del canal gran; completar camins que han quedat anul·lats en haver quedat en desús; construir una sèrie de passeres sobre el canal gran o reconstruir les canalitzacions malmeses seguint l’estètica original.

El pla es presentarà als regants i l’avaluaran els tècnics municipals abans no es consideri definitiu i entri al plenari municipal per a la seva aprovació. Si bé algunes accions probablement s’enllestiran els pròxims mesos –com ara l’adquisició del canal principal– el desplegament del pla es farà en el pròxim mandat, preveu l’alcalde, Lluís Guinó.

Patrimoni protegit

La zona dels horts és una franja d’uns 96.000 metres quadrats de superfície (equivalent a tot el barri vell), repartits en unes 250 parcel·les, situada entre la muralla de Pere III i el Fluvià. Les notícies més reculades que es tenen dels horts besaluencs daten de l’edat mitjana, quan els conreus estaven vinculats al monestir de Sant Pere. Considerats un important patrimoni local, estan protegits pel seu “alt interès ecològic i paisatgístic”.

Una part de la seva superfície està inclosa a la Xarxa Natura 2000 o està qualificada d’Espai d’Interès Natural. Els metres més pròxims al llit del Fluvià estan sota la jurisdicció de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). D’altra banda, el canal principal es considera arqueologia industrial, ja que és un recordatori de l’aprofitament de l’aigua per generar l’energia de les factories que hi havia hagut a la zona.

LES XIFRES

96.000
metres quadrats
de superfície ocupen els horts, entre la muralla i la llera del Fluvià
250
parcel·les
conformen la zona que és objecte del pla especial de protecció


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona