Urbanisme

Queixes pels sorolls de la pedrera de Rubau

Un estudi de l’Ajuntament de Sarrià revela que l’empresa, situada a Girona, no compleix les ordenances municipals

La constructora gironina sobrepassa en 7 decibels els límits establerts

La pedrera de Construccions Rubau, situada al barri del Pont Major de Girona, té un problema de sorolls, que afecten el poble veí de Sarrià de Ter. Així ho ha fet saber l’Ajuntament sarrianenc arran de les conclusions d’un estudi que va fer aquest estiu. Concretament, el consistori va encarregar diversos mesuraments de soroll, que provarien que l’empresa gironina supera en 7 decibels els límits de l’ordenança municipal de Sarrià de Ter en horari diürn (de 7 h a 21 h), que està situat en 55 decibels, si bé la mitjana anual no passa dels 60. Segons l’informe, el soroll principal es deu a l’activitat de la pedrera i a les plantes d’àrids, formigó i asfalt, així com a les trituradores que estan encapsulades a l’interior d’una nau i a l’explotació de la pedrera. El mesurament dels nivells sonors atribuïts a Construccions Rubau es va fer concretament entre les set del matí i la una del migdia del 14 de juliol. El punt de mesurament es va situar a uns 525 metres de la pedrera, segons l’estudi, al qual va tenir accés TV Girona.

El cas ha sortit a la llum després que el regidor del PSC a Girona Joaquim Rodríguez fes pública la queixa del consistori veí. “L’empresa de cartró Hinojosa fa pudor i soroll. I, tot i que està situada a Sarrià, afecta Girona; per la seva banda, la pedrera de Rubau està a Girona, però afecta el barri del Pont Major i Sarrià de Ter”, va assenyalar Rodríguez, que hi afegia que l’Ajuntament sarrianenc demana ajuda i preguntava al govern de Girona si els en donarà. La resposta durant el ple va arribar per boca del regidor Narcís Sastre, que sosté que és un cas en què ha d’intervenir la Generalitat i, si realment es confirmés que la pedrera provoca sorolls per sobre de l’ordenança, caldria obrir un expedient. Sastre sosté que hi ha hagut converses informals sobre aquesta qüestió, i que en breu s’obrirà un procediment administratiu.

La pudor i els sorolls que emet l’empresa paperera Hinojosa van portar l’Ajuntament de Sarrià a emprendre uns estudis sobre sonorització. Van ser precisament aquests estudis els que van revelar, de retruc, que la pedrera Rubau també incomplia l’ordenança municipal.

Cas Hinojosa

Fa escassament quinze dies es va fer públic que l’Ajuntament de Sarrià de Ter està tramitant una altra multa contra la paperera Hinojosa pels sorolls que emet la fàbrica. La problemàtica dels sorolls i la pudor que desprèn Paperera de Sarrià SL –l’antiga Torraspapel– fa més d’un any que està enquistada. D’ençà que els veïns van començar a queixar-se, el febrer del 2017, l’Ajuntament ja ha imposat dues sancions al grup Hinojosa, propietari de la planta. La primera va ser de 900 euros, i la segona, de 12.000. Totes dues es van fer d’acord amb l’ordenança de sorolls, després de fer mesuraments i comprovar que se superaven els decibels permesos. Ara, a aquestes sancions, se n’hi afegirà una tercera, que l’Ajuntament ja està tramitant. La multa s’imposa pels sorolls que ha generat la paperera durant els darrers dos mesos. També serà de 12.000 euros. En paral·lel, el consistori també treballa per aprovar la nova ordenança d’olors. Amb això, es vol lluitar contra la pudor que desprèn la paperera, que s’han convertit en el principal problema.

LES XIFRES

55
decibels
és el límit que marquen les ordenances municipals de Sarrià de Ter. Construccions Rubau se situaria en els 62.
525
metres
de distància hi havia entre la pedrera i el punt on estava situat el mesurador del tècnic que va fer l’estudi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia