Urbanisme

Una cruïlla de Banyoles serà una plaça

La cantonada de l’avinguda Constans i el carrer del Pintor Pigem es reformarà perquè pugui ser un lloc per estar-s’hi

Una escultura de Fita presideix l’espai

L’Ajuntament de Banyoles té a exposició pública el projecte de remodelació urbanística de la cantonada situada entre l’avinguda de Mossèn Constans i el carrer Pintor Pigem, coneguda popularment com la placeta dels pisos de La Caixa, en referència al bloc d’habitatges que hi ha. L’espai té com a element més característic una escultura de Domènec Fita, que en el projecte es manté com a peça central.

El projecte, valorat en 100.000 euros (una xifra que pot variar en l’adjudicació dels treballs), consisteix a eliminar el vial que hi ha entre la zona verda i els pisos per fer-hi un paviment que doni continuïtat a la vorera; la renovació de l’arbrat (hi ha exemplars de pins i de xiprers que són molt grans i les seves arrels estan rebentant el paviment), amb espècies que a la tardor ofereixin un cromatisme variat, i la construcció d’un banc que ressegueixi el perímetre. “La idea –explica el regidor d’Urbanisme, Albert Tubert– és trencar l’aïllament de la part central provocat per l’existència del carrer lateral i fer que sigui un lloc per poder-s’hi estar”. Quant a materials, el nou paviment que substituirà el vial seran llambordes combinades amb gespa, que estèticament encaixarà amb l’herba que ja hi ha al lateral, al costat del bloc de pisos. D’altra banda, els contenidors es ressituaran.

Si es compleix el calendari previst, d’aquí a poques setmanes es podran adjudicar els treballs i les obres podran començar a principis de l’any que ve, segons els càlculs de Tubert.

LA DATA

1976
és l’any
en què es va col·locar el monòlit, per commemorar el 50è aniversari de l’oficina local de La Caixa.

LA FRASE

La idea és trencar l’aïllament de la part central provocat per l’existència del carrer lateral
Albert Tubert
REGIDOR D’URBANISME

La història de Banyoles en pedra

L’obra de Fita que conté aquest espai es va inaugurar el 1976 per commemorar el 50è aniversari de la primera oficina de La Caixa oberta a Banyoles.

És un plafó de formigó de 2.5 metres de llargada i 1,5 metres d’altura, amb dos cossos més amples en cada extrem i una font en una de les cares. Al formigó, Fita hi va gravar la frase “La Caixa a Banyoles” i també noms de personatges i dates importants de la història de la ciutat, entre els quals destaca una referència al monestir de Sant Esteve, a més de dibuixos al·lusius al paisatge local.

Aquesta no és l’única obra de Fita a la ciutat de l’estany. Precisament a poca distància del monòlit, a la clínica Salus Infirmorum, s’hi pot veure un mural que l’artista va fer el 1964 amb motiu de la inauguració de l’edifici. Amb el blau cel i el blanc com a tonalitats dominants, el mural està dividit en dues parts. En una hi ha motius científics i en l’altre, formes que evoquen l’univers religiós.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia