Urbanisme

El Masnou vol fer realitat el gran pulmó verd l'any que ve

El parc Vallmora tindrà més de 55.000m²

Ha de servir d'eix vertebrador per al municipi

Just al costat s'hi està ampliant el poliesportiu

.Un dels referents del projecte és el nou parc Central de Mataró

El parc Vallmora del Masnou ja comença a adquirir forma. El nou parc, situat a la part alta del municipi, just sota l'autopista del Maresme, ja està en ple procés de transformació per esdevenir el nou pulmó verd del municipi. De fet, segons el govern municipal –format per ERC i CiU– aquestes obres podrien finalitzar l'any que ve, si tot va a bon ritme.

De fet, les màquines ja treballen sobre el terreny per convertir l'espai en un gran parc dividit en tres grans zones: la primera serà una gran zona enjardinada amb la intenció “d'evocar la terra de conreu pròpia del Maresme”. El cor del parc, per la seva banda, inclourà un passeig que travessarà l'espai, a més de zones d'estada, l'àrea de jocs infantils i recorreguts secundaris. Finalment, el tercer gran espai serà un bosc en el qual hi han col·laborat diversos col·lectius del municipi amb la plantació de prop de 1.200 arbres. Aquesta darrera zona és la que quedarà més al nord del nou equipament.

A més, també està previst que es facin intervencions als carrers de l'entorn del parc, com al torrent Vallmora, que connectarà el centre del poble amb la zona alta del municipi, i al carrer Montevideo, per mirar de facilitar la mobilitat de la zona. La voluntat de l'equip de govern és que la ciutadania “es faci seva” aquesta zona i que en un futur s'hi puguin completar altres espais.

En total seran més de 55.000 metres quadrats de parc, amb una superfície construïda de més de 35.000 m², i el cost de la primera fase de les obres rondarà els 1,2 milions d'euros. “Creiem que cobrim una demanda històrica”, afirma el regidor de Projectes i Obres de l'Ajuntament del Masnou, Eduard García (CiU), que confessa el seu optimisme que el parc “sigui una realitat l'any que ve”. García puntualitza, però, que no serà fins que s'acabi la primera fase del parc que començaran les “obres complementàries”, com ara acabar la urbanització del carrer Montevideo o la instal·lació de les zones esportives a l'aire lliure. En aquest sentit, el regidor masnoví diu que per aquests treballs encara no hi ha el projecte fet i que “caldrà buscar la dotació econòmica, perquè encara no s'ha pressupostat”.

García és molt conscient que perquè el nou parc arribi a la seva plenitud com a espai verd caldrà paciència. “Com a referent hem agafat el nou parc Central de Mataró, i per això caldrà esperar uns 10 o 15 anys per tal que Vallmora assoleixi la maduresa com a gran zona verda”, explica.

La zona esportiva

Paral·lelament, les obres del nou parc del Masnou van de la mà de les que afecten en l'ampliació de la zona esportiva del municipi. De fet, a banda de la coincidència en el temps, els dos nous espais fan frontera entre ells, ja que estan a tocar l'un de l'altre. En aquest sentit, tots dos projectes es van posar en marxa a l'abril d'aquest any i, en el cas de la zona esportiva, va ser l'antic alcalde del municipi Pere Parés (CiU) qui en va posar la primera pedra.

Aquesta obra preveu la construcció d'un nou pavelló doble. Una de les característiques del projecte és que s'aconseguirà un accés comú a totes les instal·lacions esportives municipals mitjançant un vestíbul general que possibilitarà el control d'accés als pavellons, els vestidors o la piscina, entre altres espais. La proposta arquitectònica s'ha concebut de manera que els nous edificis permetin la continuïtat dels recorreguts per a vianants des del centre del poble fins al parc Vallmora a través de la instal·lació esportiva. Així, els nous vestidors s'ubicaran sota una plataforma situada 3 metres per sobre del carrer Sant Sebastià, que es vol que sigui una plaça pública des de la qual es podrà accedir a les grades del nou pavelló, i mitjançat un sistema de rampes, fins al carrer Montevideo i el propi parc. El cost dels treballs és d'1,4 milions d'euros, que l'Ajuntament del Masnou ha finançat a través d'un crèdit que vol sufragar gràcies a una subvenció que ha d'anar a càrrec del Consell Català de l'Esport. En aquest cas, els treballs està previst que durin uns dos anys.

El regidor de Projectes i Obres ha volgut recordar que aquest nou equipament “neix de la necessitat de poder donar unes bones instal·lacions a l'alçada dels èxits esportius del Club Patinatge Masnou”. Tot i això, García assegura que el nou pavelló servirà també per rebre esdeveniments populars com ara festivals o la revetlla de cap d'any, entre altres activitats.

LES XIFRES

2016
és l'any
en què està previst acabar la primera fase de les obres d'urbanització del parc Vallmora del Masnou.
1,2
milions
d'euros és el pressupost que valdrà la primera fase d'urbanització del nou pulmó verd del municipi maresmenc.

Un projecte que ve de lluny

Tot i que ara és quan han començat les obres del futur parc Vallmora, la veritat és que és un projecte que ve de lluny. La urbanització del futur pulmó verd del Masnou, una de les majors reivindicacions veïnals, estava pendent des de l'aprovació del pla general, del 1985, en què ja es preveia l'adquisició del sòl com una actuació prioritària. Aleshores es preveia que les obres comencessin en el període comprès entre el 1987 i el 1990. El projecte va quedar aturat i l'entrada del PSC al govern, juntament amb ICV-EUiA i ERC, va suposar un impuls i canvis importants en el projecte, que va ser presentat el 2004, però l'obra va tornar a quedar en via morta. L'actual regidor de Projectes i Obres recorda que va ser quan CiU va aconseguir l'alcaldia –al maig del 2011– que va entomar el projecte i “s'hi van fer les modificacions pertinents per poder garantir-ne la viabilitat i el manteniment”. Ara sembla que serà el nou govern d'ERC i CiU el que, finalment, el podrà inaugurar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona