Urbanisme

Tecnologia

Topografia des d'un ‘drone' a Sant Feliu

L'Ajuntament ganxó lloga una empresa especialitzada per analitzar el talús inestable a l'avinguda Sant Elm

Volen acabar-lo d'estabilitzar

El govern de Sant Feliu de Guíxols ha encarregat a l'empresa Master Plan els treballs d'aixecament topogràfic i estudi geològic del talús rocós a la confluència del passeig President Irla amb l'avinguda de Sant Elm, escenari de diverses esllavissades en els últims anys. La novetat dels treballs, però, ha estat l'ús de la tecnologia dels drones, una tecnologia a l'alça per a la presa d'imatges aèries. Amb un petit helicòpter teledirigit, dotat amb una càmera fotogràfica robotitzada, ahir al matí van captar diverses imatges del tram de cinglera, que ara seran estudiades per dissenyar accions de consolidació del terreny i mirar de posar fi als esllavissaments, que al marge de suposar un risc per al trànsit de vehicles i persones pel vial, sovint –en episodis de pluja o vent– han fet tallar l'accés principal a diversos domicilis, l'institut Sant Elm i el mirador panoràmic de l'ermita, dalt de tot del turó.

Entre el 1999 i el 2011, el municipi va dur a terme successives obres d'estabilització i consolidació de la cinglera, però amb les pluges del 24 de març del 2015 es van tornar a produir despreniments de roques de grans dimensions. A més, una sentència judicial dictada l'any passat va requerir “un projecte general d'estabilització de la muntanya de Sant Elm que determini les actuacions globals a realitzar i el seu repartiment equitatiu entre tots els propietaris de la urbanització privada”. L'aparell va sobrevolar la zona durant pocs minuts i la va cartografiar, amb l'ajut de diversos punts de referència localitzats amb la tecnologia GPS per ajustar les corbes de nivell.

El tinent d'alcalde de Planificació Urbanística, Josep Saballs, explicava ahir que amb l'estudi topogràfic podran detectar els punts febles del talús de roca i decidir mesures per consolidar-lo. Saballs hi afegia que han mirat d'anunciar els treballs perquè cap veí s'alarmés en veure un aparell amb una càmera sobrevolant habitatges, després que aquest tipus de ginys s'hagin popularitzat com a eina d'espionatge i “coincidint amb el context de les eleccions de diumenge”, que podria haver generat alarma. Per la seva banda, el topògraf Josep Torrentallé destacava que la tecnologia facilita actuar en zones d'orografia complicada i “guanyar molt de temps” respecte a les tècniques tradicionals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.