Urbanisme

El Vendrell intenta digerir deu anys de creixement continuat

El govern ha presentat un nou pla estratègic a la convocatòria de subvencions dels fons europeus, amb el suport de tots els grups

El projecte preveu accions de dinamització econòmica i cohesió social

El Vendrell necessita consolidar un projecte de futur

L'Ajuntament del Vendrell va presentar el 13 de gener un nou pla estratègic de desenvolupament urbà, sostenible i integrat a la convocatòria de subvencions dels fons Feder de la Unió Europea, a través del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques. Amb el títol Construint el Vendrell, l'Ajuntament de la capital del Baix Penedès vol intentar aconseguir el pressupost que necessita per ressituar una població que en un termini de quinze anys ha incrementat en un 38% la població censada, s'ha trobat amb un parc d'habitatges sobredimensionat i amb una important mancança: l'activitat econòmica que necessita. En plena crisi i amb un dels percentatges més elevats d'atur de Catalunya, el Vendrell necessita arromangar-se per intentar consolidar un projecte de futur que doni resposta a les necessitats de les persones que hi viuen.

“Si ens donen aquesta subvenció, el Vendrell podrà executar entre el 2016 i el 2023 tot un paquet d'accions que són molt necessàries per compactar la ciutat i solucionar els problemes socials i urbanístics que ara tenim”, va explicar el regidor de Promoció Econòmica, Kenneth Martínez. La mobilitat, l'aparcament, la gestió de residus, l'atur, l'habitatge i la fractura digital són algunes de les línies sobre les quals s'haurà de treballar per aconseguir noves oportunitats.

Però tot això anirà acompanyat d'actuacions urbanístiques amb objectius cohesionadors. El pla preveu dos eixos urbans sobre els quals s'actuarà: la riera de la Bisbal i l'eix del centre fins a la zona escolar i esportiva. Segons el regidor d'Urbanisme, Josep Mercadé, l'objectiu del programa és aconseguir que la riera passi de ser una barrera a ser una ròtula que permeti visualitzar una ciutat més compacta, i que, a través de les actuacions urbanístiques, “millori la qualitat de vida en un entorn més amable i endreçat”.

Amb aquest pas, el govern del Vendrell vol aconseguir una subvenció màxima de cinc milions d'euros que permetria desenvolupar actuacions valorades en deu milions entre el 2016 i el 2023, un temps rècord per a un pressupost d'aquestes característiques, tenint en compte l'actual situació d'endeutament de l'Ajuntament del Vendrell.

El projecte és ambiciós però necessari, en un moment en què el principal problema del Vendrell és l'elevat índex d'atur i la falta de formació d'una important bossa de desocupats, tal com reconeix l'alcalde, Martí Carnicer. Per ell, és primordial actuar per generar oportunitats de futur. “Hem detectat els problemes i hem de posar èmfasi en les solucions”, diu. Carnicer confia que la subvenció arribarà i creu que al seu moment aquest projecte s'haurà de relligar amb un procés participatiu.

L'alcalde del Vendrell no descarta, a més, presentar la candidatura a
un nou plec d'ajudes europees per intervenir als barris marítims i rellançar l'oferta econòmica i turística de la ciutat.

La recollida selectiva només arriba al 24%

L'índex de recollida selectiva del Vendrell és del 24%, quan la mitjana catalana és del 38%. La dada crida l'atenció perquè la població té els mateixos contenidors per habitant que la resta del país.

400 pisos en mans dels bancs i 100 d'ocupats

El Vendrell nota les conseqüències de la crisi econòmica en el seu punt feble: l'habitatge. Un total de 400 pisos són propietat dels bancs, i un centenar dels quals estan ocupats.

Un 26% de sòl urbà consolidat i dispers

El Vendrell té un 26% de sòl urbà consolidat. La xifra, molt per sobre de la mitjana de la demarcació, on el sòl urbà consolidat és del 19%, crida l'atenció per la dispersió de les zones residencials.

El 63% dels desplaçaments interns, en cotxe

El 63% dels desplaçaments que els veïns fan per anar d'un lloc a l'altre dins la mateixa ciutat es fan en cotxe. Això posa en qüestió l'eficiència energètica i del transport públic de la ciutat.

2,7 m² de zones verdes per habitant

El Vendrell té 2,7 m² de zones verdes per habitant, molt per sota de la mitjana catalana, que se situa en 3,5 m². La xifra desitjable i recomanada per a una ciutat és de 10 m² de zona verda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia