Urbanisme

La regulació turística de Colau no convenç els barris

L'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible denuncia que s'estén la pressió d'allotjaments a les zones menys afectades

Lamenta que, tot i els matisos, s'aposti per un model de creixement

La proposta que ha presentat el govern d'Ada Colau per regular la implantació d'allotjaments turístics a Barcelona no convenç el sector, però tampoc l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS), el paraigua sota el qual una trentena de moviments veïnals i entitats de la ciutat treballen coordinament per fer front a la massificació turística i els seus efectes negatius. “És una oportunitat perduda per proposar un model turístic realment nou; abans de la suspensió de llicències hi havia un model de creixement a qualsevol preu i ara es plantegen matisos, però segueix sent un model de creixement”, critica Daniel Pardo, un dels portaveus de l'ABTS.

La regulació que planteja el govern per donar forma al pla especial urbanístic d'allotjaments turístics inclou el “decreixement natural” d'establiments –hotels, hostals, pensions, albergs i apartaments turístics en edificis sencers– en una àmplia zona del centre de Barcelona, on no es podran guanyar llits encara que tanquin establiments. A l'entorn de la part central es mantindrà l'oferta actual –quan tanqui un establiment es podrà instal·lar un de nou amb la mateixa capacitat– i només es podran obrir nous allotjaments als barris perifèrics, amb condicions per evitar concentracions excessives en zones fins ara no saturades. El cas dels pisos turístics és diferent, ja que el govern no vol que se n'obri cap més a la ciutat.

L'ABTS vol el decreixement turístic, però creu que el concepte de “decreixement natural” que utilitza el govern “és hipòcrita o directament buit”, ja que veu “molt improbable que el nombre de llicències decreixi sense polítiques actives que promoguin el tancament d'establiments a les zones més saturades”. D'altra banda, critica que s'estengui la pressió d'allotjaments cap a altres barris on no hi ha aquest problema. “No creiem que pel fet d'establir condicionants es reguli un creixement sostingut que preservi l'equilibri i el teixit social” d'aquestes zones, afirma l'assemblea, que inclou els barris més afectats per la pressió turística i d'altres que s'ho veuen venir. “Amb aquestes mesures el nombre de pernoctacions turístiques seguirà creixent globalment, com també la concentració de visitants a les zones de més atractiu turístic, mentre que els problemes de pressió i especulació immobiliària s'estendran als barris menys afectats fins ara”, conclou.

L'ABTS considera necessària una normativa de creixement zero a tota la ciutat, acompanyada de polítiques actives que redueixin la saturació turística i mantinguin la població resident i l'equilibri d'usos. “El govern ha anat més lluny que qualsevol altre abans, però no sabem quan hi haurà ocasió de tornar a obrir aquest meló i no s'ha anat tan lluny com molts hauríem volgut”, sentencia Pardo.

El gremi vol creixement hoteler sostenible a la ciutat

La regulació plantejada dimarts pel govern es debatrà avui amb el sector i les entitats. D'entrada, el Gremi d'Hotels de Barcelona va considerar “inoportú” l'anunci, ja que es va fer “en plena crisi de mobilitat de TMB, en plena celebració del Congrés Mundial del Mòbil i amb un sector bolcat en l'esdeveniment i la ciutat”. La patronal es pregunta com es farà front “a la gran oferta de places il·legals que hi ha a Barcelona” i hi afegeix que, “des de l'inici de la moratòria, s'havia explicat que ajudaria a reduir-les i, en canvi, la impressió és que van en augment”. El gremi defensa que “s'ha de mantenir la seguretat jurídica i restablir la legalitat pública a la ciutat”, de manera que els projectes paralitzats han de poder tirar endavant, i manté que Barcelona ha de permetre el creixement hoteler, buscant fórmules que el facin “sostenible i integrat als barris”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona