Urbanisme

El taller dels records

orígens ·

Joan Teixidor i Raimunda Bassacs, fundadors de la colònia Bassacs, hi van viure en el segle XVIII

Joan Ramon Ruiz, actual propietari de la finca, l'ha restaurada i l'ha convertida en una exposició sobre l'època preindustrial al Berguedà

Ruiz té la idea de llogar les habitacions on dormia el matrimoni, quan estiguin restaurades per complet

L'estructura de l'edificis'ha mantingut intacta des del 1800, tot i el canvis que s'han fet amb la restauració

Fa poc més d'una setmana, l'Ajuntament de Gironella va inaugurar una ruta històrica que ressegueix els edificis patrimonials més importants del poble. Un d'ells és la casa museu Teixidor-Bassacs.

Situada a la plaça de la Vila, la finca té l'ajuntament a vint passes i l'església vella a trenta. Tot i que no es té constància de la data exacta de la seva construcció, es considera un dels edificis més antics de la vila, ja que va ser construït en una zona molt propera al castell i forma part del barri vell de Gironella.

A principi del segle XVIII, la casa pairal Teixidor Bassacs va ser la residència de Joan Teixidor i Raimunda Bassacs, que més tard fundarien la colònia Bassacs. El matrimoni, que provenia de famílies dedicades durant segles al tèxtil, es va instal·lar a Gironella l'any 1717 i va aprofitar els baixos de l'actual casa museu Teixidor-Bassacs per fer-hi el seu taller, amb deu telers manuals, un ordidor i una màquina de fer bitlles.

Actualment, la finca és propietat de Joan Ramon Ruiz, un amant de la història i del col·leccionisme que ha volgut donar una nova funció a la casa que els seus pares van adquirir a finals dels vuitanta. Ruiz ha restaurat l'edifici amb la intenció de donar a conèixer la gran quantitat de relíquies i objectes històrics que tenia, però també per recuperar una part important del patrimoni històric de Gironella. “Quan vaig veure per primera vegada el tercer pis de l'edifici, on vivien els senyors Teixidor Bassacs, vaig quedar tan fascinat que no podia permetre que això no es recuperés d'alguna manera o altra”, afirma el propietari.

Una finca de tres pisos

L'edifici va ser restaurat l'any 1800 i des de llavors, tot i que per dins les coses han anat evolucionant, la seva estructura no ha canviat. Hi ha tres pisos. Al primer, Joan Ramon Ruiz ha dividit en dos l'espai que el matrimoni Teixidor Bassacs va fer servir per al taller. En una banda, Ruiz ha muntat una sala que pretén ser una versió reduïda del que era el taller dels Teixidor Bassacs, amb un teler de grans dimensions que és la joia més preuada de l'exposició. La resta d'espai de la primera planta està dedicada al tèxtil a la comarca i a la història de la família Teixidor Bassacs.

La segona planta fa de connector entre l'exposició sobre el tèxtil del primer pis i l'habitatge on residia el matrimoni, que es troba a la part de dalt de l'edifici. Aquest espai està dedicat a tres trets diferencials de la comarca durant l'època preindustrial: la minera, el carrilet i el món rural o de la pagesia. Entre els objectes més destacats d'aquesta planta, hi ha el rètol de l'estació del carrilet de Gironella, la figura d'un miner de l'època en honor al pare de l'actual propietari i una escenificació quasi perfecta del que era una casa de pagès de l'època, pensada fins al més petit detall.

La tercera planta, on residia el matrimoni, encara està en procés de restauració. El propietari, Joan Ramon Ruiz, treballa conjuntament amb Joan Carles Paredes, que s'encarrega de repintar les parets per tal que s'assemblin tant com sigui possible a les que hi havia en època preindustrial. Fins al moment, s'ha restaurat l'habitació on dormia la senyora Bassacs, l'habitació on ho feia el seu marit, Joan Teixidor, i la sala del menjador. Ara, però, Ruiz té la intenció de reconstruir l'habitació d'una de les filles del matrimoni i de posar-hi lavabos. Tot plegat, amb un objectiu ferm: llogar en el futur les habitacions a parelles “que vulguin passar una nit especial, ambientada en l'època”, ha dit el propietari. Segons ell, aquesta seria una bona manera de “fer una mica rendible l'exposició de la casa museu”.

Any darrera reforma estructural: 1800 Propietari actual: Joan Ramon Ruiz Funció històrica: Residencial Funció actual: Museística Estat: En fase de restauració Adreça: Plaça de la Vila, 1, Gironella


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona