Urbanisme

Els veïns renuncien a la lluita pel Niza a canvi d'un ateneu

Accepten la construcció d'un supermercat on hi ha l'antic cinema del barri de la Sagrada Família, però s'asseguren un local alternatiu per fer-hi l'equipament

Es preveu que estigui acabat el 2018

La lluita que veïns i entitats del barri barceloní de la Sagrada Família van iniciar fa dos anys per evitar la construcció d'un supermercat de la cadena Mercadona a l'interior d'illa de l'emblemàtica sala de cinema Niza, tancada des de fa una dècada, ha arribat al final. Ho van decidir en una votació celebrada fa dues setmanes, en què van acceptar la compra d'un local alternatiu per fer-hi l'ateneu que volien obrir a l'antic cine, situat a tocar del temple de Gaudí. La proposta l'ha plantejat l'Ajuntament i el fet d'acceptar-la implica la renúncia a les mobilitzacions. La lluita s'ha vehiculat a través de la plataforma Recuperem el Niza, que també ha plantat cara a la massificació turística al barri.

La construcció del supermercat –subterrani– ve avalada per un pla de millora urbana que es va aprovar el 2014 –sota el mandat de CiU– i que preveu la creació d'un nou interior d'illa entre els carrers de Sicília, Sardenya, Provença i Rosselló. L'ús se cedirà al consistori, que l'obrirà a la ciutadania. El govern d'Ada Colau va temptejar fórmules per poder adquirir aquest espai –amb l'objectiu últim de fer-hi l'equipament reivindicat pels veïns–, però l'opció es va descartar perquè la promotora, Cel Urbà, vol 12 milions d'euros. Davant d'aquest panorama, l'Ajuntament ha plantejat la compra d'un local de 1.400 m², situat en una planta baixa del carrer de Nàpols, per fer-hi l'ateneu per al barri, amb la previsió que estigui acabat el 2018. Pel que fa a la proposta d'usos de l'equipament, el consistori ha tingut en compte les necessitats que els veïns van expressar en el procés participatiu organitzat per la plataforma Recuperem el Niza l'any passat, entre les quals figura un auditori.

La inversió per poder fer l'ateneu en aquest local –on ara hi ha una empresa tèxtil que es trasllada– s'eleva a cinc milions, quatre dels quals els aportarà l'Ajuntament. L'altre milió el pagarà la promotora, que posava com a condició que la plataforma abandonés la lluita contra el Mercadona. Arribats a aquest punt, l'11 de juliol es va fer la votació per decidir entre dues opcions, excloents: prioritzar l'ateneu o mantenir la lluita contra el projecte. Hi podien participar els veïns majors de 16 anys i aquelles persones que, sense residir-hi, estan vinculades a alguna entitat social. Hi va haver 186 vots, 147 a favor d'acceptar la proposta del consistori i
39 en contra. L'opció guanyadora era la defensada per l'Associació de Veïns de la Sagrada Família, una de les impulsores de la plataforma. L'entitat es mostra contrària als supermercats als interiors d'illa, però considera que l'alternativa plantejada per l'Ajuntament és “una gran oportunitat” que els veïns no podien menysprear.

Gestió vinculada al barri

“L'ateneu és una conquesta de la lluita veïnal dels darrers anys; amb les manifestacions hem aconseguit que l'Ajuntament es bellugui i que els promotors hagin de passar per caixa; pensem que això és una resposta digna a les mobilitzacions que hi ha hagut”, defensa Joan Itxaso, veterà de l'associació de veïns, que aposta per un model de gestió de l'ateneu vinculat al barri. Hi afegeix que la proposta del consistori inclou la creació d'un espai singular a la zona enjardinada pública que hi haurà a l'interior d'illa. “Hem començat a treballar amb el districte de l'Eixample i amb la promotora; la idea és que l'espai tingui referències al cinema Niza i dotar-lo d'infraestructures per poder-hi desenvolupar activitats a l'aire lliure”, comenta.

L'Ajuntament també s'ha compromès a tirar endavant la remodelació del mercat municipal, tal com volia la plataforma. L'associació de veïns destaca que el fet d'haver acceptat la proposta del consistori no implica la seva renúncia a un urbanisme “més just”. “Impulsarem un canvi en la normativa que defineix els usos als interiors d'illa i hem de treballar també en un pla d'usos per al nostre barri, en contra de l'especulació i a favor d'un comerç més just i de proximitat”, explica l'entitat.

Més crític es mostra un altre membre de la plataforma, Víctor Todó, de la CUP Dreta de l'Eixample. “Està bé guanyar l'ateneu, però aquesta no era la lluita de Recuperem el Niza, era l'opció propositiva; la mobilització inicial era per dir no al quart Mercadona al barri, que es farà en la zona de màxima afluència de turisme i a 200 metres del mercat”, afirma. Todó considera que la participació en la votació va ser baixa i que es va organitzar per fer desaparèixer la plataforma com a espai de lluita. Critica també que
la promotora aporti diners per construir l'ateneu. “És un xantatge. Ara unes empreses privades contra les quals hem estat lluitant ens pagaran un espai; creiem que les coses no s'aconsegueixen així”, conclou.

LES XIFRES

5
milions
d'inversió requereix la compra del local alternatiu per a l'ateneu i la construcció de l'equipament.
12
milions
demana la promotora a l'Ajuntament de Barcelona si vol comprar l'espai de l'interior d'illa.
1.500
metres quadrats
de superfície es preveu que tingui el Mercadona que s'obrirà on hi ha el Niza.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona