Trens cada hora als pobles i connexió directa entre Girona i el amb el Maresme
Rodalies de Girona es posarà en marxa dilluns amb 8 trens diaris per sentit en la nova línia Figueres-Blanes-Mataró, que se sumaran als regionals per l'interior
Les estacions petites duplicaran el nombre de trens
el trajecte Blanes-Girona
en 40 minuts
El tan reivindicat servei ferroviari de rodalies de Girona serà una realitat a partir de dilluns. El llançament del servei permetrà, a més d'un important augment de la freqüència de trens entre les estacions de la línia de Girona, recuperar la connexió directa amb el Maresme.
La nova línia, anomenada RG1, inclourà 8 trens per sentit de dilluns a divendres entre Figueres i Blanes, que continuaran després fins a Mataró i Barcelona, ja que, de fet, són una prolongació de la línia R1 –la de rodalies de Barcelona amb el Maresme–, que ara acaba i comença a Maçanet. Es recuperarà així la connexió directa –sense haver de fer transbord a Maçanet– amb el Maresme, amb una freqüència d'un tren cada dues hores. El nou servei permetrà fer el trajecte Blanes-Girona en 40 minuts i el Mataró-Girona i el Blanes-Figueres en poc més d'una hora i quart.
Pel que fa a la interrelació entre les estacions gironines, els horaris dels nous trens s'han dissenyat, segons el govern, per complementar l'oferta actual de la R11 (la línia Portbou-Barcelona per l'interior). Ara hi haurà trens cada hora a les estacions més petites i fins a cada a mitja hora a les més grans. Les petites –on no s'aturen els trens de mitjana distància– són les que notaran un augment més important, ja que passaran de tenir 8 trens diaris per sentit al doble, 16.
Cost a càrrec del govern
El nou servei de la RG1 tindrà un cost anual de tres milions d'euros, que pagarà íntegrament la Generalitat a Renfe. Es tracta de la primera fase del servei, ja que se'n preveu una segona per més endavant en què la nova línia es podria allargar fins a Portbou. També s'estudiarà, en funció de la demanda, la possibilitat, amb vista a l'estiu, d'oferir algun tren el cap de setmana per anar al Maresme, tot i que en principi rodalies està pensat només pels laborables.
Pel que fa al preu del bitllet, serà el mateix que fins ara quan es feia transbord. La intenció és que la RG1 s'incorpori al sistema tarifari integrat de l'ATM de Girona –la zona actual va des de Sant Jordi Desvalls fins a Maçanet– el setembre que ve, coincidint amb l'inici del nou curs escolar. Els càlculs del govern és que això els pot costar uns 400.000 euros més a l'any.
El que sí que ja funcionarà des del primer dia és el bitllet combinat amb el servei del TAV. Com passa a Madrid o Barcelona, els passatgers del servei del TAV –no els de l'Avant– podran validar amb el bitllet de l'alta velocitat un bitllet gratis de rodalies a qualsevol estació.
“Reivindicació històrica”
En la presentació ahir de rodalies, tant l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, com el conseller de Territori, Santi Vila, com la ministra de Foment, Ana Pastor, van remarcar que el nou servei donava resposta a una “reivindicació històrica”. En aquest sentit, Vila va destacar que “permetrà que des del Maresme es torni a mirar a Girona” i va destacar la millora de transport que pot suposar per als estudiants maresmencs de la UdG. Pastor, que va definir Girona com la “porta d'entrada a Europa”, va assenyalar que la suma de la RG1 i la R1 unirà 40 estacions al llarg de 155 km en una oferta de 4.000 places diàries en temporada baixa i de 7.500 en temporada alta, i que es preveu una ocupació del 80%.
LES FRASES
Pastor promet començar les obres de tots els trams de l'N-II el 2014 i el 2015
L.ALa ministra de Foment, Ana Pastor, va aprofitar ahir de nou una visita a Girona per tornar a fer més promeses sobre el desdoblament de l'N-II. Si l'agost passat, quan va inaugurar el peatge de Fornells de l'AP7/A2, es va comprometre a treure a licitació tots els trams pendents entre el 2013 i el 2014, ahir va fer un pas més i va posar data a l'inici de totes les obres. Pastor va prometre que abans d'acabar aquest any estaran iniciades les obres dels quatre projectes que es van treure a licitació al gener –el Sils-Maçanet i l'Orriols-Vilademuls, els enllaços de Pontós i Garrigàs, i els enllaços de Tordera– i que sumen un pressupost total de 65 milions. Preguntada pels trams de més al nord –des de Vilademuls fins a la Jonquera–, la ministra va anunciar que la intenció és posar-los a licitació tots junts i que totes les obres comencin aquesta legislatura, que ha d'acabar com a màxim el novembre del 2015. Pastor va explicar que encara s'està buscant el finançament i que es manté la idea de fer-ho mitjançant la fórmula de col·laboració publicoprivada. Aquests trams del nord no seran autovia, sinó que es faran mitjançant la fórmula de duplicació de calçada, excepte les variants de Bàscara i de Pont de Molins. De fet és el projecte d'aquestes dues variants el que va més endarrerit. En la resta de trams ja s'està redactant el projecte, mentre que en les variants encara s'està en la fase d'estudis informatius.
Obres actuals
Pel que fa a les obres actuals del tram Caldes-Sils, Pastor va rebutjar posar una data d'entrada en servei i va dir que depenia del pla d'obra de l'empresa adjudicatària. Va insistir que els recursos econòmics hi estan invertits. L'agost passat, però, Pastor sí que va fixar una data, tot i que àmplia: “Primer semestre del 2014.” Les màquines van tornar a treballar al tram Sils-Caldes l'octubre del 2012 i la previsió inicial era que les obres duressin 15 mesos.
La ministra va insistir ahir a destacar que manté una comunicació “fluida” amb tots els alcaldes afectats per l'N-II.