Administracions

Badalona troba entrebancs per retornar l'aigua a les fonts

situació El nou govern municipal no pot complir la promesa de fer rajar les fonts que el PP va tancar, perquè o bé es van retirar o bé estan en un estat deplorable

Divisió d'opinions sobre com es pot evitar que se'n faci un ús inadequat

Semblava una mesura tan fàcil d'aplicar que el mateix govern de Badalona (Guanyem Badalona en Comú, ERC i ICV-EUiA) va creure que seria bufar i fer ampolles i que en qüestió d'hores totes les fonts públiques de la ciutat tornarien a rajar aigua. La voluntat era restablir la normalitat en aquelles fonts públiques que l'anterior govern del PP havia deixat fora de servei, a finals del 2011, per evitar que determinats col·lectius, especialment els estrangers, en fessin un mal ús com ara rentar-se, fer la bugada o omplir garrafes per endur-se l'aigua a casa.

Però, quan els nous governants es disposaven a manipular la clau de pas per fer córrer l'aigua, es van trobar que en alguns casos no només es va tallar el cabal, sinó que es va retirar la font sencera. En d'altres, explica el tinent d'alcalde de l'àrea Badalona Habitable, Oriol Lladó (ERC), es va actuar sobre el conducte i la solució no és tan senzilla com obrir la clau de pas. A tot plegat, cal afegir-hi l'estat deplorable de bona part d'aquests elements urbans, trencats i mancats d'algunes peces, cosa que fa impossible recuperar les fonts d'un dia per l'altre.

Abans de promoure qualsevol actuació, el govern local ha optat per elaborar una diagnosi de l'estat en què es troben les fonts de la ciutat. El nou regidor d'Espais Públics, Javi López (Guanyem Badalona en Comú), ha detallat que a la ciutat hi ha instal·lades unes 250 fonts, de les quals una vintena estan tancades per problemes diversos que tenen relació –explica– “amb pèrdues en els conductes d'abastament, embuts del desguàs, avaries a la vàlvula o el trencament d'algun element com a conseqüència d'un comportament incívic”.

Fent números, el govern municipal ha trobat que, a banda de la vintena de fonts que són inservibles, en els darrers anys han desaparegut unes quinze fonts dels carrers i places de la ciutat, algunes abans fins i tot que el PP comencés a prescindir-ne. De les quals, vuit estaven localitzades a Sant Roc, cinc a Llefià i les dues restants a la Salut. Es va retirar la font i es va donar de baixa el comptador, segons s'ha constatat ara. L'Ajuntament de Badalona calcula que arreglar la vintena de fonts i recuperar la quinzena que han desaparegut té un cost aproximat d'uns 100.000 euros.

Oriol Lladó és del parer que tots els barris de la ciutat “han de tenir fonts que donin servei als ciutadans”, però matisa que el govern local consultarà els veïns abans de decidir el lloc exacte on aquests elements són més necessaris. Quant a l'ús inapropiat de les fonts, Lladó indica que “es pot revisar el model actual de font pública i potser hi ha la possibilitat d'invertir en un model que disposi d'un mecanisme que en dificulti l'ús inadequat”.

Fonts sí o fonts no. Aquest debat ja va generar al seu dia una gran controvèrsia, quan el PP de Xavier Garcia Albiol va optar per eliminar-les als barris amb un percentatge més elevat de població immigrant. Mentre que alguns veïns aplaudien la mesura i demanaven a crits que aquesta solució s'apliqués a la porta de casa seva, d'altres la van rebutjar sense pal·liatius, ja que van creure que tenia un rerefons xenòfob.

Sense anar més lluny, l'Associació de Veïns de Sant Roc va reobrir ahir la discussió, després de fer circular la imatge presa al matí en què un grup de persones feia servir una font pública del barri per rentar-se el cap, amb pot de sabó inclòs. Des d'aquesta entitat, el seu president, Diego Justicia, exigeix una conducta d'intolerància amb aquestes actituds: “Volem que totes les fonts tinguin aigua perquè el veïnat les pugui gaudir, però s'han de sancionar aquells que no en fan un ús correcte.”

El govern de Badalona té la intenció de revisar l'ordenança de civisme i de modificar algunes sancions, però a la baixa. “Apostem per la pedagogia al davant de la multa.”

LES FRASES

Tots els barris han de tenir fonts, però potser podem apostar per un model que dificulti l'incivisme
Oriol Lladó
regidor badalona habitable
Les fonts han de tenir aigua, però el consistori ha de sancionar els que les fan servir per rentar-se
Diego Justicia
pres. associació veïns sant roc
Arreglar les fonts que estan trencades i recuperar les que es van retirar costaria uns 100.000 euros
Javi López
regidor d'espais públics

Podrien tornar també els bancs públics eliminats

L'anterior govern de Badalona del PP no només va retirar les fonts per impedir alguns comportaments de determinats col·lectius. En paral·lel, l'executiu de Xavier Garcia Albiol va anar desmantellant bancs públics, sobretot a la Salut, Sant Crist i Sant Roc. La voluntat, van justificar aleshores, era impedir de nou que alguns grups, especialment els gitanos romanesos, es concentressin en aquests espais durant la nit i generessin problemes de convivència. La mesura, com va succeir amb moltes de les idees que van cristal·litzar sota la marca Albiol, va generar divisió d'opinions.

Mentre que molts veïns la veneraven –tot i que sectors com la gent gran tampoc no tenien on prendre la fresca–, entitats com SOS Racisme i la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya la van rebutjar categòricament atès que, tal com van denunciar, estigmatitzava determinats col·lectius d'immigrants i no afavoria l'espai públic com a lloc de trobada del veïnat.

El tinent d'alcalde de l'àrea Badalona Habitable, Oriol Lladó (ERC), ha anunciat que s'estudiaran tots els casos en què va intervenir el PP i valoraran l'opció de recuperar els bancs públics que al seu dia es van eliminar, mai sense abans fer una consulta als veïns de cada zona afectada. “Serà una decisió consensuada”, diu Lladó.

A banda dels bancs i les fonts, a principis del 2012 la política ferotge del PP també va aniquilar vuit escultures del barri de Sant Roc. Segons els populars, estaven oxidades i representaven un perill, però l'actuació també es va emmarcar en la política d'eliminar elements de la via pública que facilitessin la concentració de determinats col·lectius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia