Medi ambient

Els pantans de l'àrea gironina, per sobre del 60%, tot i la manca de pluja

Susqueda, Sau i Darnius-Boadella tenen un 25% menys d'aigua que un any enrere, però, com que es partia d'uns nivells molt alts, les reserves actuals, excepte a Sau, encara estan per sobre la mitjana

Fa una mica més de tres mesos que gairebé no plou, però els pantans de l'àrea gironina encara tenen un nivell òptim de reserves i no es preveu cap tipus de problemes per abastir les demandes ordinàries, almenys durant tot aquest any i el primer trimestre del que ve. L'altíssim nivell d'aigua a què havien estat els embassaments de Susqueda, Sau i Darnius-Boadella des de mitjan 2013 fins gairebé final del 2015 fa que, malgrat que hagin perdut aigua per la manca de noves precipitacions, encara s'estigui un xic per sobre de la mitjana del que és habitual per aquestes dates.

Concretament, tots tres pantans de l'àrea gironina estan per sobre del 60% de capacitat i el més gran, Susqueda, està fins i tot per sobre del 70%. En global, divendres passat entre tots tres emmagatzemaven un total de 309,34 hm³ d'aigua, cosa que suposa un 67,3% de la seva capacitat màxima conjunta (459,36 hm³).

La quantitat d'aigua total actual dels embassaments gironins (309,34 hm³) és un 25% inferior a la que contenien aquests embassaments just un any enrere, 412,87 hm³ –llavors estaven en global al 89,9% de capacitat, una xifra molt alta per aquesta època–, però encara supera en un 0,2% la mitjana global de la suma dels tres els últims deu anys a dia 5 de febrer, que és de 308,65 hm³ –el 67,2% de capacitat global–. La dada supera per tan poc la mitjana de l'última dècada a causa de la quantitat que hi ha al pantà de Sau, que és l'únic de tots tres que està més buit que habitualment (un 5,3% menys d'aigua que la mitjana). En canvi, Darnius-Boadella té un 10% més d'aigua emmagatzemada ara que la mitjana dels últims deu anys i Susqueda està gairebé un 2% més ple del que és habitual a principis de febrer. Cal dir també que les xifres actuals dels pantans gironins són entre un 9% i un 10% inferiors a les seves mitjanes dels últims 5 anys, però és que els anys 2013, 2014 i 2015 van ser excepcionalment bons i això fa disparar les mitjanes dels últims cinc anys.

Pantà a pantà

Susqueda, el pantà més gran, és també el més ple, com ja sol ser habitual. Concretament, divendres passat emmagatzemava 170,62 hm³ d'aigua de 233 possibles. És a dir que estava al 73,2%. La xifra sembla alta, però just fa un any estava al 96,4%, ja que contenia 224,50 hm³ (un 24% més d'aigua que ara). L'embassament selvatà està ara un 1,8% més ple que la mitjana dels últims deu anys en aquesta data, que és de 167,66 hm³ (72% de capacitat).

Darnius-Boadella, el pantà més petit, és el que presenta un millor registre comparat amb el que és habitual: els 37,53 hm³ d'aigua que contenia aquest divendres són un 10% superiors als 34,13 que marca la mitjana dels últims deu anys (55,9% de capacitat). Com que la capacitat màxima de l'embassament empordanès és de 61,10 hm³, està actualment al 61,4%. Pel que fa a la comparativa amb el 2014, l'aigua emmagatzemada actualment és un 22,5% inferior a la que hi havia fa just un any enrere (48,49 hm³). Llavors s'estava al 79,35%.

I, per últim, el pantà de Sau és l'únic que està més buit del que és habitual. La dada de divendres és de 101,19 hm³ de 165,26 possibles; això significa el 61,2% de capacitat. La mitjana dels últims deu anys és un 5,3% més alta: 106,86 hm³ (64,7% de capacitat). Com la resta d'embassaments, un any enrere estava un 27,7% més ple: 139,88 hm³ (84,6% de capacitat).

LES XIFRES

61,4
per cent
de capacitat registrava divendres Darnius-Boadella. La mitjana dels últims 10 anys ha estat del 55,9%.
73,2
per cent
de l'aigua possible emmagatzema Susqueda. Supera per poc la mitjana dels últims 10 anys (72%).
61,2
per cent
és l'estat actual de Sau. És l'únic que està pitjor de l'habitual (la mitjana dels últims 10 anys és del 64,7%).
Les claus

Menys de trenta litres de pluja en tres mesos

l. artigas

La ratxa seca d'aquest hivern no està batent encara rècords històrics a la demarcació, però poc li falta per trencar-los. Des les pluges que hi va haver arreu el 2 i 3 de novembre, en aquests més de tres mesos només hi ha hagut tres episodis puntuals de precipitacions no gaire intenses, i en la majoria de punts de les comarques gironines la pluja acumulada no supera ni els 30 litres per metre quadrat.

L'últim episodi de pluja forta va ser el 2 i 3 de novembre, amb més de 60 litres acumulats a Olot, uns 45 a Banyoles, uns 34 a la Bisbal, uns 28 a Girona i uns 26 a Roses. Des de llavors hi ha hagut bàsicament només tres episodis de pluges més menors: el 21 de novembre, el 4-5 de gener i el 17-19 de gener. El més important va ser el que va afectar els dos dies previs a Reis, amb més de 32 litres a Roses, gairebé 30 a Banyoles, més de 26 a Olot i gairebé 18 a Girona i la Bisbal. En els altres dos episodis les pluges van ser molt mines i el màxim recollit van ser uns 5 litres a Banyoles i la Bisbal en l'episodi del 21 de novembre. De fet, excepte el cas de Roses, en la resta la suma de les precipitacions d'aquests tres episodis és inferior a les pluges del 2-3 de novembre. Així, a la ciutat de Girona, per exemple. només s'han recollit els últims tres mesos uns 22 litres per metre quadrat de pluja. També es queden per sota dels 30 litres recollits tant a la Bisbal com a Olot. A Banyoles són uns 37 litres, mentre que on més ha plogut és a Roses, amb uns 43 litres acumulats.

És cert que la situació a les comarques gironines no és ni molt menys la més extrema. Hi ha punts de Catalunya –bàsicament al litoral i prelitoral central i alguns punts de la Catalunya Central– en què no hi ha hagut cap episodi de pluja superior a 1 litre per metre quadrat des del 3 de novembre, segons va informar el Servei Meteoròlogic de Catalunya a finals de gener. En aquell comunicat, el Meteocat destacava que a Girona ciutat hi havia hagut 43 dies sense pluja superior a 1 litre per metre quadrat (del 22 de novembre del 2015 al 3 de gener del 2016), però que aquesta xifra quedava molt lluny dels 74 dies que van passar entre el 30 de desembre del 1952 i el 13 de març del 1953. A més, assenyalava que molt recentment, entre el 23 de novembre del 2012 i l'11 de gener del 2013, hi havia hagut també una ratxa seca de 45 dies.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona