Medi ambient

Espais naturals

Endreçar la muntanya

El condicionament de l'entorn de la vall de Betlem, a la serralada de Marina, permet recuperar paisatges i retirar 300 tones de deixalles

També s'han ordenat els aparcaments a la zona del monestir de Sant Jeroni

Retornar a l'entorn del monestir de Sant Jeroni de la Murtra l'aspecte que havia tingut quan a la zona hi pasturaven ramats que s'encarregaven de mantenir a ratlla la vegetació i l'espai estava envoltat de camps de conreu. Aquesta és la tasca que han desenvolupat dotze persones en risc d'exclusió social, en el marc d'un conveni de cooperació entre la Diputació de Barcelona i l'Obra Social La Caixa. Els sis mesos de treballs en una superfície de 40 hectàrees, entre els municipis de Badalona i Santa Coloma de Gramenet, han servit per a la recuperació dels hàbitats oberts, la potenciació dels prats mediterranis d'albellatge i la millora dels accessos a Sant Jeroni de la Murtra, que enguany celebra els 600 anys de presència monàstica a la vall de Betlem. El projecte, que ha tingut una inversió de 109.411 euros, també revalora un dels principals accessos del parc de la Serralada de Marina. La directora del parc, Cinta Pérez, explica que aquests són alguns dels espais del parc natural que reben una major afluència de visitants, unes 37.000 persones l'any.

L'abandonament dels usos agrícoles i ramaders dels espais ha fet que la vegetació hagi crescut molt. La zona havia arribat a tenir matolls que s'enfilaven fins a tres metres d'altura i que ocultaven 300 tones de deixalles acumulades, bàsicament de runa procedent de petites construccions a l'entorn dels antics horts del monestir. Per això, s'han retirat aquests residus i s'ha fet la rehabilitació d'instal·lacions obsoletes en els horts, la millora de desguassos en el camí principal i la restauració de part de l'itinerari d'accés a Sant Jeroni des de Santa Coloma de Gramenet. El projecte també ha inclòs l'ordenació de tres zones d'aparcaments per a vehicles, una abans d'arribar al monestir des del camí del bari de Canyet, a Badalona; una altra just després del monestir seguint el mateix camí, i una tercera a l'accés des de Santa Coloma de Gramenet. En total, hi haurà un centenar de places d'aparcament disponibles. El que continuarà igual serà la pista per a vehicles. No està previst asfaltar-la, tot i que hi ha la voluntat de mantenir-la transitable. També s'han efectuat sembres i plantacions d'espècies autòctones i s'han eliminat algunes espècies invasores. L'absència de ramats que hi pasturin de manera regular, com hi ha en altres parcs gestionats per la Diputació de Barcelona, dificulta el manteniment de la superfície vegetal. La directora del parc assegura que hi ha un petit ramat per la zona que pertany a un pastor jubilat i que en ocasions accedeix a aquests espais, però recorda que es tracta de terrenys de propietat privada, cosa que dificulta la signatura de convenis de col·laboració com els que s'han subscrit en altres indrets.

Proper projecte

De cara a l'any vinent, la Diputació es planteja emprendre una nova actuació amb la col·laboració de l'Obra Social La Caixa en un altre espai del parc de la serralada de Marina. Seria també dintre del terme municipal de Badalona, en una altra porta d'accés al parc, en aquest cas a la zona de l'hospital de Can Ruti. Es tracta de l'espai del torrent de l'Amigó, on la direcció del parc preveu tirar endavant un projecte de restauració per millorar les condicions de l'espai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia