Medi ambient

medi ambient

A l'Alt Pirineu viuen 910 espècies de papallones

El parc natural és un dels entorns amb més presència de papallones d'Europa

Al Parc Natural de l'Alt Aneu es poden trobar 910 espècies de papallones, i es pot considerar un dels espais naturals protegits amb una diversitat més gran d'aquestes espècies, tant diürnes com nocturnes, d'Europa.

Un estudi de l'entomòleg Manuel Garre, amb la col·laboració del parc, revela aquest cens. La xifra representa aproximadament el 61% de les catalogades a Catalunya i el 51% a la península Ibèrica, segons el Departament de Territori i Sostenibilitat. D'entre aquesta diversitat, en destaca la presència de vuit espècies ibèriques, cinc de protegides, i un gran nombre de papallones que viuen als cims de les muntanyes, on troben un dels escassos refugis europeus. És el cas de l'apol·lo, el mnemòsine, la pòntia dels cims i la safranera alpina. Destaca la gran papallona graèllsia (Actias isabellae), inclosa a la llista d'espècies silvestres de protecció especial.

Les papallones exerceixen una important funció en els ecosistemes com a agents pol·linitzadors de multitud de plantes, i, igual que les abelles, també són vulnerables. En aquest cas, per l'amenaça del canvi climàtic.

Bioindicadors

Les papallones també actuen com a controladores biològiques de la vegetació natural, ja que les seves erugues s'alimenten de plantes i alhora s'integren a les cadenes alimentàries com a preses. Per això, són reconegudes com a excel·lents bioindicadors de l'estat de conservació dels ecosistemes.

Un elevat nombre de papallones en un espai natural, com a l'Alt Pirineu, es relaciona directament amb la seva riquesa vegetal. D'altra banda, també té una relació indirecta amb la riquesa zoològica, ja que la seva existència pressuposa la presència de paràsits i depredadors. L'agricultura i ramaderia extensiva a l'alta muntanya han permès la conservació d'espècies de papallona amenaçades, ja que depenen dels prats de dall per la cabana.

A Pujalt (Pallars Sobirà), el Museu de les Papallones de Catalunya permet conèixer les papallones que habiten al parc natural. El museu té una exposició i ofereix l'organització d'itineraris d'interpretació per conèixer i veure les diferents espècies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia