Tota l'agenda

Santoral

Dimecres 20 març

Beat Ambròs de Sena, rei.; i Alexandra, Eufràsia, Eufèmia i Clàudia, màrtirs.

Refrany

Una flor no fa estiu ni dues primavera.

Mercats

Amer, Anglès, Banyoles, Begur, Cassà de la Selva, Llançà, Maçanet de la Selva, Ripoll, Salt, Sarrià de Ter, Sant Antoni de Calonge, Sant Miquel de Fluvià, Sant Pere Pescador i Vilablareix.

Cita del dia

L'autèntic glamur neix de la felicitat que hi ha al darrere . (Liza Minnelli)

Sol i lluna

Sortida sol
Surt
h
Lluna nova
Nova
Lluna creixent
Quart creixent
Posta sol
Es pon
h
Lluna plena
Plena
Lluna minvant
Quart minvant

Cerca

Del
al

Girona

Dimecres, 20 març 2019

Cap de setmana

Visita guiada a l'exposició Convivències i al Bosc de Can Ginebreda, a càrrec de Xicu Cabanyes i Jordi Bosc "Barraca", per dissabte. Sortida a les 10.00 de la Casa de Cultura. Cal reserva al correu electrònic fundaciofita@gmail.com o telèfon 972 216 465. Mostar més dates

Dies 18-22

Sortida La fauna singular de la ciutat de Girona, per diumenge, a càrrec de Miguel Àngel Fuentes, biòleg. Punt de trobada: Aparcament de les Hortes de Santa Eugènia (zona darrera Maristes), a les 10.00 del matí. Durada: 3 hores. Mostar més dates

Dies 19-22

Conferències

11.30. Girona Emprèn. Xerrada Noves economies: l'emprenedoria social.

19.00. Aula Magna de la Casa de Cultura. Conferència El nou màrqueting, a càrrec de Pilar Yépez. Dins el cicle Economia digital.

20.00. Auditori Josep Viader de la Casa de Cultura. Conferència Religiositat i ciutat, a càrrec de Joaquim Nadal, catedràtic d'Història Contemporània.

19.00. Centre Cultural La Mercè. Conferència La idea del Mediterrani i la postura artística contemporània: de la revisitació d'un imaginari cultural a la consciència del pes de les aigües, a càrrec de Laura Cornejo, doctora en Història de l'Art. Dins les activitats complementàries del Festival MOT.

19.00. CaixaForum. Xerrada Què hem de menjar per reduir el risc de càncer?, a càrrec del Dr. Carlos Alberto González, investigador emèrit de la Unitat de Nutrició, Ambient i Càncer de l'Institut Català d'Oncologia.

19.00. Sala A de la Casa de Cultura. Molta gent petita, a molts llocs petits, fent coses petites... transformen el món, xerrada-col·loqui a càrrec de Begoña Iñarra.

Diversos

17.00. Espai 31. 20è Aniversari Hassi El Frid, 1999 - Girona, 2019. Espectacle amb les actuacions d'Olga Bereza, música d'Ucraïna; Esther Roca, dansa; Dolors Vilamitjana, poesia; Consol Vidal, poesia,la poeta del desert. Taula amb artesania de Semmama (Tuníssia). A més, Zangra, textos i lletra de Jacques Brel segons Chiraz Belghit, a càrrec d'Adnen Helali. L'espectacle es farà en francès i àrab, amb traducció.

18.00. L'Estació Espai Jove. Grup de conversa en francès (nivell mitjà). Mostar més dates

Dies 23, 30/01, 6, 13, 20/02, 6, 13, 20 i 27/03

19.30. Espai dels Amics del md'A. Recordant "el poder dels Medici: secrets de Florència, projecció d'imatges del darrer viatge cultural organitzat pels Amics del md'A.

20.00. Sala Isabel Vilà del centre cívic Barri Vell. Entrega de plaques en homenatge a dones 2019. Dins els actes de commemoració del Dia Internacional de les Dones.

Setmana de la Felicitat

09.30. C/ Modeguera Gran 1, davant del CAP Dr. Vilaplana de Taialà. Generacions cantem i ballem, trobada musical d'alumnes d'infantil i gent gran, amb l'actuació d'Àngel Daban.

10.00. Plaça de Josep Maria Prat. Cants per la Pau, amb alumnes d'ESO de l'Institut Carles Rahola.

10.30 i 15.30. Llar Oxalis. Moute-te amb la Llar Oxalis, amb coreografies dissenyades per un grup de residents i monitors.

11.30. Centre Joan Sunyer. Tastet musical ofert per gent gran del centre Joan Suñer i per nois d'Oikia.

16.30. Davant l'escola Taialà. Mini caixa de trons, del taller de percussió infantil i juvenil de Pissarra del Ter de Caixa de Trons.

16.30. Parc de davant de l'escola Taialà. Aprenent a ser feliç, acció familiar d'una mare i un fill units per la música, a càrrec d'Alejandro Pérez i Verónica Torres.

16.30. Aparcament de l'escola de Domeny. Concert de combos de jazz de l'Escola de Música de Sant Gregori.

17.00. Casal de Gent Gran de Taialà. Actuació del grup de cant del casal.

Efemèrides

1915.

L’astrònom Josep Comas i Solà va descobrir, des de l’Observatori Fabra de Barcelona, l’asteroide 804, al qual, com que va ser el primer que es descobria des de la península Ibèrica, Comas va donar el nom clàssic d’Hispània, com era coneguda la península en temps de l’imperi Romà. Gràcies al seu innovador procediment fotogràfic per reconèixer asteroides, en va descobrir deu més: 925 Alfonsina, en honor d’Alfons X el Savi; 945 Barcelona, amb una gran inclinació del pla de l’òrbita; 986 Amèlia, dedicat a la seva segona muller, Amèlia Sala; 1102 Pepita; 1117 Reginita; 1136 Mercedes; 1188 Gothlàndia; 1626 Sadeya; 1655 Comas Solà i 1708 Polit. També va retrobar 193 Ambrosia, del qual no es tenien notícies des del seu descobriment 37 anys abans, i 629 Sernardina. Comas va aportar diverses mesures que van permetre determinar amb exactitud les òrbites de molts altres asteroides.

1179.

Els reis Alfons I d’Aragó i Alfons VII de Castella acorden, pel tractat de Cazola, limitar l’expansió catalanoaragonesa per la península Ibèrica.

1815.

Napoleó Bonaparte arriba a París i comença el seu últim i efímer mandat, conegut com els Cent Dies.

1925.

La dictadura de Primo de Rivera suprimeix definitivament la Mancomunitat de Catalunya.

1956.

Tunísia proclama la independència.

1980.

Convergència i Unió (CiU) guanya les primeres eleccions al Parlament de Catalunya.

2003.

Comença la guerra a l’Iraq. El govern espanyol expressa el seu suport a l’atac conjunt dels EUA i el Regne Unit.