De qui fou la culpa?

Fa uns dies vaig fer un crit a un bon amic quan va dir que la culpa de l'entrada dels Trastàmara a Catalunya va ser de sant Vicent i el Compromís de Casp.

A tots els va estranyar el meu crit, atès que és el que diu tothom, sense tenir en compte que, després del Compromís, el d'Urgell no s'hi va resignar. Hi hagué una guerra que durà uns 4 anys i que acabà guanyant el d'Antequera al setge de Balaguer, gràcies als «ginys» i la pólvora cedits pels amics de la seva mare, Elionor d'Aragó, filla del Cerimoniós. (Com ja he apuntat en altres estudis va guanyar qui controlava la pólvora de Collbató).

Per aclarir el concepte posaré un símil: el 1936 la República tenia la legalitat, en Franco, els millors canons, i qui va acabar manant el 1939, la legalitat o els canons?

Cal canviar el tòpic: el Compromís de Casp només va donar la legalitat a Ferran, però van ser les bombardes i la pólvora les que li van donar el control del regne... Cal dir que aquesta és una de les 20 exposicions que es van fer el 21-N a Arenys d'Amunt en el 9è Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica.