Societat

Tortosa convertirà el patrimoni de la Setmana Santa en un producte turístic

El nou centre d'interpretació del carrer Montcada formarà part d'un paquet d'equipaments visitables

La rehabilitació de l'antiga església de Sant Antoni, al carrer Montcada, té un pressupost de 925.557 euros i un termini d'execució de set mesos. El nou equipament està concebut per conservar i exposar els 11 passos de les 10 confraries de Tortosa. Però també per dotar la ciutat d'un nou atractiu turístic, que puga ser visitable durant tot l'any. En aquest sentit, Ferran Bel va destacar ahir que el municipi està configurant un paquet molt interessant, amb una sèrie d'equipaments museístics que es podran visitar amb la nova targeta turística Tortosa Card. Així, per només cinc euros, el visitant podrà entrar a l'exposició permanent de la catedral; el Centre d'Interpretació del Renaixement; el museu d'escultures a l'aire lliure dels Jardins del Príncep i, a partir del 2011, el nou centre d'interpretació de la Setmana Santa.

L'alcalde tortosí va precisar que les obres haurien d'estar finalitzades a principis de l'any que ve, perquè les confraries puguen instal·lar els seus passos i poder sortir des del carrer Montcada a les processons de la Setmana Santa del 2011. De fet, l'objectiu de l'Ajuntament era que el nou equipament estigués a punt abans del diumenge de Rams d'enguany. Però l'inici de les obres s'ha hagut de retardar pels requeriments de la comissió de Patrimoni, que ha obligat el consistori a modificar el projecte per respectar la façana, d'interès històric i amb elements del Renaixement i del barroc. Finalment, la intervenció consistirà en la consolidació dels murs, pilastres i capelles existents, a banda de la restauració d'algunes pintures murals. D'altra banda, també es construirà una estructura per habilitar els tancaments, i també es faran els nous sostres i la coberta. La planta baixa estarà ocupada pels passos de les confraries, que s'instal·laran en les diverses capelles. Al primer pis, en l'espai de l'antic cor, s'ubicarà una sala d'audiovisuals. Ja per acabar, a la segona planta del centre es podrà veure una exposició amb les vestes de les confraries i amb altres elements característics de la Setmana Santa tortosina.

Les confraries feia 30 anys que reclamaven un museu

GUSTAU MORENO

«Fa més de 30 anys que esperàvem aquest moment», va afirmar ahir el president de l'Agrupació de Confraries de Setmana Santa de Tortosa, Josep Borrell, que va visitar l'antiga església de Sant Antoni acompanyant l'alcalde. Borrell també va destacar les moltes vicissituds que han viscut els passos. Així, les confraries van haver d'abandonar l'antic institut del carrer Montcada, ja que calia enderrocar l'edifici per fer-hi la nova seu de les delegacions de la Generalitat. Després, els passos es van traslladar a un local de Remolins i, l'any passat, a un magatzem de Sant Llàtzer. El projecte, a càrrec del pla integral del nucli antic (Pincat), també va perillar quan l'anterior govern va voler instal·lar un casal multicultural a l'antiga església de Sant Antoni.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.