Ausàs defensa a Sant Sadurní que la llei de vegueries «és bona per al Penedès»

El conseller reitera que la porta per a la vuitena vegueria és oberta per a la pròxima legislatura

La Plataforma per una Vegueria Pròpia va apuntar fa setmanes que si pressionaven perquè s'inclogui la vegueria del Penedès dins del tràmit de la llei i no pas després que es creï la llei és perquè en el futur hi ha una porta oberta «amb espines», referint-se als entrebancs administratius que la llei tindrà tot i que reculli la possibilitat. El conseller Jordi Ausàs va respondre ahir a les crítiques de la plataforma afirmant que «si no hi ha llei no hi podrà haver vegueria per al Penedès ni per a cap altre lloc», i que l'alternativa era «asseure's amb els braços plegats i no fer la llei fins que hi hagués consens per fer la vegueria del Penedès. I ens hauríem florit».

Mentre la plataforma defensava ahir la creació de la vegueria del Penedès en les compareixences de la comissió d'Afers Institucionals al Parlament, Ausàs es desplaçava a Sant Sadurní d'Anoia per participar en una visita que feia mesos que havia pactat amb l'alcalde, Joan Amat, per veure diverses obres i projectes que disposen d'ajuts del seu departament, entre els quals el del centre d'interpretació del cava. El conseller va recordar que el Departament de Governació ha impulsat una llei «que fa molts anys que hauria d'estar feta», i va criticar «aquells partits que ara no volen fer la llei perquè no toca però mentrestant van dient que volen la vegueria del Penedès», amb referència clara a CiU. «Van governar molts anys i no es van recordar mai ni del Penedès ni de dibuixar una organització territorial que superés la divisió provincial», va concloure. D'altra banda, Ausàs ho va aprofitar per recordar que el govern català aplica la política de discriminació positiva en la distribució d'ajuts i subvencions, i que aquestes no es donen segons la població sinó segons el criteri de reequilibri territorial. El conseller va explicar que «l'Alt Penedès, tot i representar únicament el 2% de la població, rep un 12% de les subvencions». El conseller va recordar que el govern català ha estat l'únic a mostrar la seva queixa per la fórmula que s'aplica en el repartiment del fons estatal d'inversió local, i que pensa recórrer-hi en contra perquè la manera de repartir aquest fons envaeix les competències de Catalunya. Ausàs no va concretar, però, com s'hi recorrerà.

L'alcalde de Sant Sadurní d'Anoia, Joan Amat, va aprofitar ahir la visita d'Ausàs per demanar-li el canvi de destí de subvencions, l'avançament o el retardament dels terminis d'execució d'altres, i li va traslladar la petició de més ajuts. L'alcalde va mostrar al conseller les obres de l'edifici annex on en el futur hi haurà una part del centre d'interpretació del món del cava i li va traslladar la voluntat de poder inaugurar al llarg de l'any que ve l'equipament i la necessitat de trobar més d'1,5 milions d'euros per acabar el projecte.

Nou edifici per a l'oficina de turisme

El conseller Jordi Ausàs va visitar ahir les obres de l'edifici annex de la Fassina de Can Guineu, on s'instal·larà la nova casa del cava. La construcció de l'edifici annex, de nova planta i amb una superfície de 177 metres quadrats, ha costat 344.657 euros i el Departament de Governació i Administracions Públiques ha dipositat 171.772 euros a través del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC). L'edifici, que està a punt d'obrir-se al públic, permetrà instal·lar-hi els serveis bàsics i tècnics i destinar les antigues naus vitivinícoles al centre d'interpretació del cava, l'oficina municipal de turisme i activitats culturals puntuals. El conseller va visitar també les obres d'estabilització dels talussos i d'urbanització de la zona de la Timba. Aquesta actuació és finançada amb 521.817 euros pel Departament de Governació i té 150.000 euros previstos a través del PUOSC.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.