Un milió d'euros per repoblar l'estany de Banyoles amb peixos autòctons

És la segona inversió a la zona del programa europeu Life

«Des de fa unes dècades i a efectes de fauna aquàtica, l'Estany és un llac americà», resumeixen al consorci. Efectivament, les espècies dominadores avui dia són la perca americana (o black bass), el peix sol i la gambúsia, totes tres originàries d'Amèrica. Per contra, de les autòctones només la bavosa resisteix la major voracitat i la facilitat de reproducció de les foranes. La bagra, el barb de muntanya, l'anguila, la tenca o el punxoset –que eren els peixos habituals a l'estany a final del segle XIX– han passat a la història. La carpa, d'origen asiàtic però que ja es comença a considerar autòctona, tot i que era abundant fins fa poc, també està perdent terreny.

La causa d'aquests canvis haurien estat les continuades introduccions d'espècies foranes –majoritàriament de manera reglada, tot i que també n'hi ha hagut de furtives– que s'han anat produint des del 1910. El cèlebre veterinari Francesc Darder en va ser un dels impulsors. El mal costum de deixar anar determinades mascotes quan es fan massa grans per tenir-les a casa (les tortugues americanes serien un bon exemple) ha acabat de complicar la situació.

Alteració de l'entorn

A conseqüència d'això –expliquen els tècnics– s'ha alterat l'ecosistema: les nàiades (musclos de riu) estan en regressió; la granota verda i la rata d'aigua, entre altres espècies, corren perill perquè el black bass se les menja, i hi ha unes classes de plantes aquàtiques, com ara les charas, que s'estan expandint d'una manera espectacular, perquè ja no hi ha els peixos que se les menjaven. Canviar aquest panorama és l'objectiu del projecte. Es farà a còpia de pesques selectives que s'encarregaran a tècnics del consorci, gent contractada, associacions de pescadors i voluntaris.

Satisfacció

El president del consorci i alcalde de Porqueres, Salvador Ros, i l'alcalde Banyoles, Miquel Noguer, van anunciar ahir, satisfets, el suport del programa Life. El 2007 ja havien presentat aquest projecte, però no va superar el sedàs, per la qual cosa es va haver de millorar-ne alguns aspectes. No serà la primera vegada que l'estany es beneficia d'una injecció econòmica del Life, ja que a principi d'aquesta dècada ja se'n va concedir una amb l'objectiu de millorar-ne l'entorn.

«Expectació a Europa»

Segons Ros i Noguer, el problema de l'estany és comú a molts llocs de l'Estat espanyol i d'Europa, per la qual cosa hi ha expectació per saber si aquí se'n surten o no. «Això hi afegeix un plus de responsabilitat», van dir.

En aquesta empresa hi ha implicada la Comissió Europea, que hi posa la meitat del pressupost; el consorci (12,5%); els ajuntaments de Banyoles i Porqueres (5,8% entre tots dos) i el Departament de Medi Ambient, la Diputació, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'empresa Aigües de Banyoles, que es cuida del tractament i del subministrament de l'aigua potable de la ciutat, la qual s'extreu precisament de l'estany (32,15%). La difusió dels treballs ha estat encarregada al Museu Darder, l'Espai d'Interpretació de l'Estany.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.