La crisi empeny Televisió de Mataró i Maresme Digital TV a fusionar-se

El que no es garantirà serà la continuïtat de tots els llocs de treball que hi ha ara a les dues cadenes

€Si fa temps que Televisió de Mataró es manté en la corda fluixa en un projecte econòmicament poc viable, Maresme Digital TV es troba que el cost que han de suportar els ajuntaments és massa excessiu. L'única sortida tenia dos camins: o continuar amb una competència ferotge o fusionar-se en un sol canal. Descartada la primera opció, una de les primeres actuacions que s'han fet és la creació d'una societat mercantil perquè gestioni el futur canal. Una feina que fins ara l'havia exercit l'empresa pública Mataró Audiovisual a través de la productora Lavínia, una relació que té data de caducitat, ja que el pròxim 31 d'octubre s'exhaureix l'encàrrec.

L'any 2010 naixerà el nou canal, amb marca pròpia i imatge corporativa nova, fruit de la fusió de les dues televisions maresmenques. El consorci aportarà les quotes dels ajuntaments a la nova societat, que tot i reduir-se un 10% hi ha tres municipis que han anunciat que marxen –Argentona, Premià de Dalt i Sant Vicenç de Montalt–, mentre que Televisió de Mataró incorporarà al pressupost els ingressos provinents de la seva cartera publicitària de clients. El president del consorci i alcalde de la capital, Joan Antoni Baron (PSC), va explicar que la seu de la nova televisió continuarà sent el centre cívic de Pla d'en Boet, tot i que els estudis de Can Marfà, on hi ha Televisió de Mataró, es podrien mantenir per fer-hi alguns programes.

El que segurament no es podran mantenir seran els llocs de treball que ara hi ha a les dues cadenes. D'una banda, els contractes dels treballadors de Maresme Digital TV, que estan per Lavinia, finalitzen alhora que la relació entre la productora i el consorci. Tot i això, ningú s'aventura a dir quin serà el futur definitiu d'aquests treballadors, com tampoc està clar el dels professionals de Televisió de Mataró. En aquest sentit, Baron va admetre que s'haurà de fer una feina «feixuga i gens agradable» de composició del nou organigrama. De moment, el consorci mantindrà la gerència d'aquest nou canal, mentre que la direcció de continguts l'assumirà presumiblement l'equip de Televisió de Mataró.

Tant Baron, com el president del Col·lectiu de Mitjans Audiovisuals de Mataró que gestiona la televisió local, Jaume Puig, van coincidir a dir que els principis del nou projecte audiovisual conjunt es basaran en el servei públic. Però una altra de les incògnites que caldrà resoldre és què fer amb la llicència que té Televisió de Mataró quan el canal s'integri en el nou projecte. De moment s'emetrà la mateixa programació a les dues freqüències, però l'última decisió dependrà del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), que també haurà de donar el vistiplau a aquest projecte comunicatiu del Maresme.

el contrapunt

Qüestió de prioritats

lluís martínez

La unió de Maresme Digital TV i Televisió de Mataró era una necessitat si allò que es vol és garantir un mitjà públic de qualitat sostenible, a més, en temps de crisi. La fusió dels dos canals arriba, però, en un moment especialment magre per a les arques municipals i per a uns governs locals que tenen feina per fer quadrar els números. La llista de prioritats ha canviat i invertir en mitjans de comunicació no és prioritari. Si hi ha diners, s'inverteixen en aspectes socials i si no n'hi ha, no es paga la quota. Així de realista. A les retirades anunciades d'Argentona, Premià de Dalt i Sant Vicenç caldrà afegir la d'altres ajuntaments que estan retardant al màxim la seva aportació econòmica. I llavors, fins on podrà aguantar la nova tele?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.