El fut-tennis, amb el pilar de la projecció

L'Associació Fut-tennis Catalunya ha aconseguit que Barcelona sigui, l'estiu vinent, la seu permanent de la federació internacional, que ja la va reconèixer com a membre de ple dret

«Hem començat la nostra consolidació convencent països d'arreu del món perquè creïn federacions de fut-tennis», diu Albert Pastor, president de l'Associació Fut-tennis Catalunya, i un dels grans impulsors d'aquest esport al nostre país. Tant impuls, que el seu passat laboral a Suïssa ha fet que convencés els dirigents de la federació internacional perquè instal·lin, a partir de l'estiu vinent, la seva seu permanent a Barcelona. «Era la carta secreta quan vaig presentar el projecte a la Generalitat», revela. El reconeixement oficial de Catalunya a canvi de l'esforç per difondre i projectar una disciplina en creixement arreu del món. A mig camí entre el futbol i el tennis, conté elements dels dos esports que el converteixen en un esport diferent, atractiu, que pot acollir jugadors de futbol, futbol sala i futbol platja.

«El primer any [referint-se al 2010], per fer la promoció forta, ho centrarem a l'estiu, amb el complement del futbol platja, en què hi ha molts jugadors potencials», comenta Pastor, que es mostra prudent parlant del futur. L'explicació, que tot depèn de la decisió final del Consell Català de l'Esport (CCE). La decisió que ha de definir el fut-tennis com a modalitat esportiva pròpia. «Perquè si decideixen que s'integra dins la federació de futbol, tot aquest treball internacional es perdrà, perquè Catalunya no podria jugar com a nació, la FIFA ho té prohibit», explica. Un treball, a banda de la selecció pròpia, que ja involucra més de 30 països, que entre el 2010 i el 2011 s'integraran en la internacional. Austràlia, la Xina, Mèxic, l'Uruguai i els Emirats Àrabs Units en són alguns. En resum, una decisió política, la del CCE, que intervé directament en el desenvolupament d'un esport que, a la resta de països membres actuals de la federació internacional (al voltant de quaranta), funciona de manera independent del futbol. «Si no, oblida't del mundial de Turquia [se celebra el novembre del 2010 i hi podria debutar la selecció catalana] i de moltes coses», afegeix Pastor, convençut que la iniciativa tirarà endavant. «Realment depèn de nosaltres, dels mateixos catalans», sentencia.

Els avals, el suport de la Plataforma Pro Seleccions Esportives catalanes i d'Ignasi Doñate, Director General de Projecció Internacional d'Organitzacions Catalanes. De fet, d'aquí a un mes, el president de la Federació Internacional de Fut-tennis s'entrevistarà amb el mateix Doñate per parlar de la seu permanent que vindrà a Barcelona, on segurament també s'instal·larà la seu de la federació europea que es constituirà pròximament. Dues seus internacionals que deixen entendre el pes de Catalunya en una modalitat que pretén conquerir aficionats i practicants els pròxims temps. La copa Catalunya, l'estiu que ve, serà la posada en escena a tot el país. La selecció, resultant de la competició (per seus, primer, i fase final, després), serà el pas següent. Un pas indispensable per ser a les cites internacionals, la projecció definitiva que cristal·litzarà, probablement, en una lliga nacional. «Si el consell ho aprova, ens convertirem en federació i crearem la unió de clubs», afirma. El pas previ a una lliga que podria ser una realitat d'aquí a un any.

Una lliga que seria la confirmació d'un treball de fa més de dos anys. Un treball amb resultats (reconeixement internacional), amb vinculació (seu permanent de la federació internacional), amb implicació (els contactes catalans podrien elevar els membres de la internacional a 70 –ara són 40) i, sobretot, amb il·lusió. Més de 60 clubs/equips potencials (18, a punt per inscriure's quan la federació sigui una realitat), més de 300 jugadors de sortida, i la història del fut-tennis (documentada des del 1922) en el rerefons de tot, són l'escenari d'una modalitat amb elements prometedors i imprescindibles per esdevenir el que l'Albert Pastor i el seu equip de treball de l'associació catalana van imaginar el dia que van començar a treballar. «A Suïssa i a molts països de l'Est, el fut-tennis és un esport molt important», evoca dels seus anys en terres helvètiques. «És molt atractiu, sorprèn per la seva vistositat», segella Pastor. Tot, però, està enlaire. La decisió del CCE (que es preveu que sigui d'aquí a cinc o sis mesos) manté a l'expectativa la difusió d'un esport que ha fet de la projecció un dels seus pilars identitaris.

LES DADES...

Fut-tennis
Neix:
El 1922 (a Praga).
Normes bàsiques:
La modalitat individual, terreny de joc de 12,80 m de llarg i 9 d'ample, dividit per una xarxa d'1,10 m. 2 tocs de pilota i 1 sol rebot. - Per a les modalitats de doble (2 jugadors amb un canvi) i triple (3 jugadors i 2 canvis), la llargada s'amplia fins a 18 m. Estan permesos 3 tocs no consecutius i un sol rebot. - Per a qualsevol modalitat, no es pot tocar la xarxa amb el cos, tot i que es pot passar per dalt sense tocar-la. El servei es fa amb el peu, i es juga al millor de tres sets (a 11 punts, amb diferència de dos).
Primera lliga:
A Txecoslovàquia (actual Rep. Txeca), el 1962.
Fed. internacional:
Des de 1987.
Primera competició:
El 1991, la copa d'Europa de seleccions (el primer mundial, el 1994).
A Catalunya... Reconeixement:
Oficialment com a membre de ple dret, des del 30 del maig passat.
Drets:
Tenir selecció pròpia*, que podria debutar en el mundial del 2010, a Turquia**
*Depèn de la decisió del Consell
Català de l'Esport, que ha de decidir
si el fut-tennis és una modalitat
esportiva independent del futbol
**La selecció sortirà de la copa
Catalunya de l'estiu del 2010

Copa Catalunya, punt de partida

La copa Catalunya serà el punt de partida per al fut-tennis. Una competició que es disputarà per seus (unes 30 confirmades), amb una fase final amb tots els campions de cada seu. De la fase final sortirà la selecció catalana que viatjarà a Turquia per jugar el mundial. Una selecció que, en principi, serà masculina. «No descartem, si hi ha gent, fer també la de base i la femenina», diu Pastor. La copa Catalunya serà l'estiu vinent, i s'organitzarà juntament amb el futbol platja, una modalitat de la qual surten molts practicants per al fut-tennis.

L'origen, a Praga

L'Slavia de Praga va ser, involuntàriament, l'origen del fut-tennis. Com a complement tècnic dels jugadors, l'equip txec va començar a practicar una modalitat d'entrenament que, poc després, va consolidar-se com un esport amb vida pròpia. Encara que la primera lliga no va ser un fet fins al 1962, justament a la República Txeca. Des d'allà s'ha anat estenent a la resta de països, encara que durant molts anys va quedar localitzat als països de l'est d'Europa. A part d'aquests, Suïssa, França i Turquia són avui tres de les grans potències.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.