Medi ambient

L'alt cost del servei fa perillar la recollida selectiva a la Ribera d'Ebre

La comarca que més recicla reclama la renovació del conveni amb l'empresa del macroabocador

«Després de superar la polèmica per la posada en funcionament del macroabocador de Tivissa, ho hem volgut fer el millor possible», va afirmar el president del Consorci per a la Gestió de Residus de la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Priorat, Bernat Pellissa. «El consorci ha fet bé la seua feina, i és per això que les nostres comarques han assolit els millors registres», va dir. «Ja ens hem adreçat a l'ARC perquè ens ajude a renovar el conveni amb l'empresa de l'abocador, ja que la recollida selectiva té uns costos molt elevats», va afegir-hi. El conveni signat el 2007 amb l'empresa de l'abocador, Gestió i Recuperació de Terrenys SL, implicava que el consorci ingressava 180.000 euros si les tres comarques assolien una sèrie d'objectius en la implantació de la recollida selectiva. «Però ara el conveni s'acaba, i estem en procés de renegociació amb l'empresa i amb l'ARC per intentar renovar-lo», va concloure.

La Ribera d'Ebre va liderar el rànquing del 2008 en la separació dels residus, amb un índex de recollida selectiva del 53,2%, molt superior a la mitjana catalana (34,4%). A més, les Terres de l'Ebre i el Priorat van ser les comarques que menys residus van generar, uns 1,45 quilos per habitant i dia, per sota dels 1,59 quilos per habitant i dia de la resta de comarques catalanes. A l'Ebre i al Priorat es van recollir selectivament més de 40.200 tones de residus, mentre que el 2007 havien estat poc menys de 34.500 tones. De fet, la recollida selectiva de la matèria orgànica, tant al Montsià com al Priorat i la Ribera d'Ebre, també va superar la mitjana catalana. Així, totes les comarques del territori, excepte el Baix Ebre, van superar la mitjana catalana en la recollida selectiva del vidre, dels envasos i del paper i cartró. De fet, l'única comarca de l'Ebre que no va assolir la mitjana catalana va ser el Baix Ebre (26,3%), ja que el Montsià va aconseguir un índex del 45,6%.

Les dues cares del dipòsit de Tivissa, en un vídeo denúncia

GUSTAU MORENO

El president del consorci intercomarcal de residus va preferir no pronunciar-se sobre el vídeo que el grup Independents de Móra la Nova (PSC-Imnova) va penjar fa uns dies a You Tube. En el vídeo es mostren les dues cares del macroabocador de Tivissa, amb imatges d'arxiu de la televisió local de Móra la Nova contraposades amb l'arribada d'uns camions i el possible abocament incontrolat dels residus, sense haver fet la separació, la inertització i l'embalatge de la brossa per evitar filtracions al subsòl. Bernat Pellissa va afirmar que havia pogut veure el vídeo, però que el seguiment de la gestió que es fa de l'abocador de Tivissa correspon a l'ARC. «L'Agència de Residus és qui té controlades les entrades, i qui regularment fa les inspeccions a l'abocador», va precisar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.