Medi ambient

El projecte per garantir l'aigua durant la descontaminació del pantà de Flix s'encareix 13 milions

L'Estat i la Generalitat acorden invertir un total de 57,3 milions en 144 obres

El secretari d'estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, i el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, van signar ahir a Amposta el conveni de restitució territorial anunciat el juliol del 2009, quan les dues administracions van descartar la realització de l'anterior pla d'emergència. De fet, el pla anterior només garantia un subministrament alternatiu als municipis i les indústries que beuen del minitransvasament de l'Ebre, amb els polèmics pous d'emergència de Vinallop; deixava a les mans dels ajuntaments més grans la construcció de pous, i condemnava els pobles més petits del territori a rebre aigua amb camions cisterna.

En aquest sentit, el nou pla ha de permetre la realització de 144 actuacions per garantir que 71 municipis tinguen un subministrament d'aigua alternatiu, si durant la descontaminació del pantà de Flix es produeix una avinguda tòxica i cal tallar durant dies les captacions de l'aigua de l'Ebre. El termini de les obres, que s'iniciarien de manera imminent, és de 18 mesos i estaran enllestides el 2012. Això vol dir que el projecte de neteja del pantà de Flix acumularà un altre retard. Al juliol, Puxeu va afirmar que les obres del pla de restitució estarien enllestides a principi del 2011. També va assenyalar que, fins que no estiguessen acabats les noves captacions, els nous pous, les canalitzacions i els nous dipòsits que s'han de fer, no podria començar físicament l'extracció dels fangs tòxics i radioactius.

D'altra banda, el conveni també estableix que la inversió que assumiran el govern de l'Estat i la Generalitat és de 57,3 milions d'euros. És a dir, uns 13 milions més elevada que els 44 milions d'euros que, fa vuit mesos, les dues administracions havien calculat que hi destinarien per a les mateixes 144 actuacions en 71 municipis.

Protesta de la PDE

G.M. / ACN

«No només es donarà una garantia absoluta en un cas de contaminació, sinó que també es millorarà substancialment l'abastiment, perquè alguns dels municipis tenen problemes», va remarcar el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar. Del pressupost total, l'Estat costejarà 36,3 milions i el govern català, 21 milions d'euros. Prèviament a la signatura del conveni, també va tenir lloc la comissió de seguiment del pla integral de protecció del delta de l'Ebre. El secretari d'estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, va explicar que el nivell d'execució de les obres és «molt elevat», ja que el 80% de les actuacions ja estan en concurs públic, executant-se o finalitzades. Però la comissió no va tractar la incorporació del cabal ecològic en el nou pla hidrològic de la conca de l'Ebre, com havia sol·licitat formalment la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE). Durant la reunió, un grup d'activistes es va concentrar al carrer com a mesura de protesta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.