La llei del parc del Montgrí i el Baix Ter estendrà les mesures de foment de l'agricultura a tots els conreus

Fins ara només es garantien als arrossars i a l'estany de Bellcaire

Inicialment es van incloure els arrossars i els camps dins l'estany de Bellcaire com una zona d'especial protecció agrícola, amb mesures específiques encaminades a fomentar-hi els conreus i ajudar els pagesos. La redacció definitiva del parc estendrà aquesta categoria a tots els camps inclosos en el nou espai natural, com a resultat del procés d'esmenes a la llei que ha debatut la ponència parlamentària. Lluís Postigo, d'ICV i encarregat de la ponència, ha volgut deixar clar així que «amb el sector agrícola hem estat més sensibles que amb cap altre», i ha explicat que altres esmenes que s'han incorporat inclouen garantir la presència de les organitzacions professionals agràries més representatives en l'òrgan rector del parc. A més, s'ha garantit la xarxa d'equipaments a l'Escala, Torroella de Montgrí, Bellcaire i Pals, i hi haurà també la presència d'altres sectors com el pesquer, el científic, el turístic, l'ambiental, els caçadors o la propietat privada, entre d'altres. Quan es desplegui la llei serà quan es definiran quines entitats seran.

Postigo ha ressaltat que arran de la ponència s'han incorporat un 39% de les esmenes que s'havien presentat al projecte de llei, que havien estat 147. Una quarantena les havia presentat el mateix govern, i també s'han acordat altres esmenes amb CiU i el grup mixt. Entre les que s'han descartat hi ha les de rebaixar el grau de protecció d'algunes zones o modificar la delimitació o no fer-la definitivament, tal com demanaven alguns sectors que volien esperar que la Unió Europea defineixi els futurs ajuts agraris.

El parc serà una realitat al maig

Si no hi ha res de nou, al maig serà quan el Parlament aprovarà la llei de creació del parc natural del Montgrí, el Baix Ter i les illes Medes. Dimecres de la setmana que ve la comissió de Medi Ambient tractarà aquest tema i votarà la incorporació de totes les esmenes, i si no hi ha cap moviment fora del normal per part de cap dels partits de la Cambra, la llei es podria portar a votació al Parlament en la sessió del 12 de maig o en les immediatament posteriors. Els tràmits s'han accelerat per complir l'objectiu d'aprovar la llei del parc abans de l'estiu. D'aquesta manera es clourà un procés que va començar temps enrere i que ha provocat importants discrepàncies en el territori, tant entre sectors socials i econòmics com entre els municipis afectats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.