medi ambient
La producció de suro certificat es dobla en un any
Aquest 2010 ja representa gairebé un 40% del que s'extreu
Així es vol crear marca i obrir nous mercats
La producció de suro certificat ha augmentat els últims anys, i segons l'empresa Corcho del País de Santa Coloma de Farners i Cassà de la Selva ara ja representa un 37% del suro que han comprat aquest any a Catalunya. Això significa el doble que el 2009, quan la xifra era del 20%. Així ho van explicar ahir els dos socis, Josep Pla i Francisco Jiménez, dins les jornades sobre el sector surer que va organitzar el Centre de la Propietat Forestal. En el debat va haver-hi unanimitat que la certificació és una de les millors sortides que té el suro català –que es concentra bàsicament a les comarques gironines– per crear una marca pròpia i obrir nous mercats, sobretot a l'estranger. Amb el certificat PEFC, un dels que més s'estan promocionant, es garanteix que el suro s'ha extret de boscos gestionats de forma sostenible. “A Catalunya esteu molt ben preparats per certificar bona part de la producció, i això és un avantatge competitiu a nivell mundial”, va dir Ana Belén Noriega, secretària general del PEFC a l'Estat espanyol. La necessitat d'invertir en recerca per generar nous productes fora dels taps va ser un altre dels temes considerats cabdals pels diversos experts participants en la jornada.